Volledig scherm
Een Tilburgse coffeeshop aan de Besterdring. Foto Tim Rijnhout/PVE

Ook Tilburgse coffeeshops uit op proefproces

TILBURG – Ook de Tilburgse coffeeshops zijn van plan een proefproces uit te lokken over de ledenlijst die ze vanaf 1 mei moeten gaan bijhouden. De kans is meer dan groot dat er een rechtszaak komt, zei Willem Vugs van de Tilburgse vereniging van coffeeshops De Achterdeur vrijdag.

Eerder kondigden coffeeshops in Maastricht een gang naar de rechter aan. Omdat in Tilburg de overlast van drugstoeristen veel kleiner is denken de Tilburgse coffeeshops nog meer kans op succes te hebben. Drugstoerisme was reden voor invoering van de besloten wietclub.

Volgens de Tilburgse coffeeshops is de maatregel vanwege discriminatie van buitenlanders in strijd met de grondwet. Bovendien verwachten ze dat privacyproblemen ontstaan omdat ze hun ledenlijst moeten laten controleren.

De Tilburgse coffeeshops krijgen steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Vijf raadsfracties vragen de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus maandag in een voorstel om niet op te treden als het proefproces loopt om zo een bijdrage te leveren aan de duidelijkheid over het beleid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid).