Volledig scherm
Woonwagenbewoners uit Heesch voerden vorige week nog actie voor meer standplaatsen. © Van Assendelft Fotografie

'Ontluisterend boek' over geschiedenis Brabantse woonwagenkampjes

DEN BOSCH - Een 'nieuwe wake up-call' voor de overheid. Zo noemde Avans-lector Sjaak Khonraad vanmiddag het boek dat Gerda Godrie-Van Gils uit Etten-Leur heeft geschreven over de geschiedenis van de Brabantse woonwagenkampjes. ,,Dit is een waarschuwing voor beleidsmakers die denken dat problemen over gaan als je het er eenvoudigweg niet meer over hebt", aldus Khonraad.

In het donderdagmiddag bij Avans gepresenteerde boek beschrijft Godrie-Van Gils hoe de overheid al honderd jaar lang 'zigzagbeleid' voert ten aanzien van de woonwagenbewoners. Dan weer werden ze in grote kampen bij elkaar gezet, dan weer moesten ze verspreid worden over de gemeenten. ,,En altijd werd dan het meest miserabele stukje van de grond uitgekozen", zo beschrijft de 74-jarige cultuurhistorica. Het 'permanente wantrouwen tussen bewoners en overheid' benoemt ze als de rode draad in de geschiedenis van de Brabantse woonwagenbewoners. 

Problemen zijn 'ontluisterend' 

Brabant is de provincie die de meeste woonwagenbewoners herbergt: meer dan 1500. Volgens Godrie komt dat ook omdat de landelijke overheid veel kampers met zachte hand naar Brabant en Limburg dirigeerde. Omdat vrijwel alle woonwagenbewoners katholiek zijn, zouden ze in het zuiden het beste gedijen. Maar met de meerderheid van de Brabantse woonwagenbewoners gaat het helemaal niet goed: de werkloosheid is hoog, de integratie met de samenleving laat veel te wensen over en op veel kampjes is criminaliteit aan de orde van de dag. ,,Brabant is geen uitzondering en toch is het boek ontluisterend om te lezen", zo zei Khonraad gistermiddag bij de boekpresentatie in Den Bosch. 

De tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Schrijfster Gerda Godrie-van Gils: de overheid voerde een 'zigzagbeleid' ten aanzien van de woonwagenkampjes © BD

Nadat de Nationale Ombudsman vorig jaar een vernietigend oordeel uitsprak over de gemeenten die er een 'uitsterfbeleid' op na hielden voor de woonwagenbewoners, spoorde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deze zomer aan op een ruimharterige opstelling van het lokaal bestuur. Ook in veel Brabantse gemeenten zijn te weinig standplaatsen voor de aanwas van woonwagenbewoners. In Heesch  en Mill voerden bewoners vorige week nog actie voor meer plaatsen. 

Het boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen, een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918-2018', is vanaf morgen voor 24 euro 50 te koop. Het is uitgegeven door Eburon 

 1. Wijze woorden Bossche bisschop gelden ook bij bestrijding drugsindustrie
  PREMIUM

  Wijze woorden Bossche bisschop gelden ook bij bestrij­ding drugsindu­strie

  Oude tijden herleefden afgelopen zaterdag op het CDA-congres in Amsterdam, waar de Bossche bisschop Gerard de Korte de christendemocraten mocht toespreken. Later op de dag zou CDA-leider Sybrand Buma een pakket aan voorstellen presenteren om de georganiseerde misdaad harder aan te pakken. Buma tapte uit het inmiddels vertrouwde vaatje van zero tolerance: zwaardere straffen en meer bevoegdheden voor politie en justitie.
 2. Derde dode te betreuren bij ongeluk op de A59 bij Rosmalen
  UPDATE + VIDEO

  Derde dode te betreuren bij ongeluk op de A59 bij Rosmalen

  DEN BOSCH/OSS - Drie personen zijn zondagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk op de A59 van Den Bosch naar Oss. In eerste instantie leek sprake te zijn van twee dodelijke slachtoffers. Bij het bergen van het voertuig werd duidelijk dat drie mensen in de uitgebrande auto zaten. Op dit stuk van de A59 zijn in minder dan een jaar tijd al drie ernstige ongelukken gebeurd. Rijkswaterstaat doet onderzoek naar het wegdeel.