Ontdek je familiegeschiedenis, 'In iedere familie zitten verhalen om te smullen'

BREDA - Van wie heeft hij dat? ,,Het antwoord krijg je als je je familie- geschiedenis kent", zeggen de leden van de 60-jarige Genealo-gische Vereniging.

,,Bij stamboomonderzoek kun je volstaan met de namen en de datums. Maar het wordt pas leuk als je de verhalen erachter te weten komt." Jos Taalman is voorzitter van de West-Brabantse afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Die bestaat zestig jaar, en de NGV viert dit zaterdag in het Stadsarchief aan de Parade in Breda.

Exacte gegevens

Taalman, secretaris Frans Roelvink en genealoog Emile Rijpert vertellen daar wat zowel de vereniging als het Stadsarchief voor de amateur-onderzoeker kunnen doen. ,,Als je de exacte gegevens van je opa's en oma's weet, heb je tegenwoordig in een ochtend je stamboom uitgezocht tot aan Napoleon", weet Roelvink. ,,Daar hoef je ook de deur niet voor uit. Alles is via digitale archieven ontsloten."

Heel makkelijk, vindt Rijpert, maar pas daarna wordt het spannend. ,,Het gaat om de verhalen", zegt hij met pretoogjes, ,,de namen en datums zijn alleen het skelet. Voor de echte verhalen moet je het archief bezoeken. Daar zijn zo veel boeiende bronnen die niet gedigitaliseerd zijn."

Quote

Zo kun je bijvoor­beeld achterha­len of je opa een strafblad heeft, al is het voor niet meer dan het smokkelen van een pak boter onder zijn jas

Jos Taalman

Taalman geeft toe dat niet van alle families evenveel is vastgelegd, ,,maar in iedere familie zitten verhalen om van te smullen. Kom je daar achter, dan is dat een verrijking van je familiegeschiedenis. Daar kunnen heel verrassende of grappige feiten door naar boven komen."

"Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen of je opa een strafblad heeft, al is het voor niet meer dan het smokkelen van een pak boter onder zijn jas. De meeste mensen weten al niet meer wat hun grootouders gedaan hebben. Een vaak gestelde vraag als 'van wie zou hij dat nou hebben' kan op die manier al worden beantwoord."

Themamiddag

Onder het motto 'Ieder huis zijn eigen stamboom' houdt de afdeling zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur een themamiddag. Die begint met een lezing over de rol van het vorstenhuis Nassau in Breda, onder de titel Van je familie moet je het maar hebben. 

Een tweede presentatie gaat over hoe het begijnhof de afgelopen 750 jaar bescherming bood als toevluchtsoord. Ynze Alkema, hoofd Stadsarchief, doet daarna uit de doeken wat zijn instelling voor de stamboomonderzoeker kan betekenen. Daarna volgt nog een forumdiscussie.

Vaste woensdagmiddagen

De NGV afdeling West Noord-Brabant is binnenkort op vaste woensdagmiddagen met enkele leden aanwezig in het Stadsarchief om mensen op weg te helpen met hun stamboomonderzoek. Meer informatie hierover staat binnenkort op de sites van de NGV en het Stadsarchief.

Volledig scherm
© Cor Vissers