Ongelukken met zweefvliegtuigen
OverzichtOp vliegbasis Gilze-Rijen stortte zondagmiddag een zweefvliegtuig neer. Een 37-jarige vrouw uit Kaatsheuvel kwam daarbij om het leven. Een dag daarvoor stortte er een vliegtuigje neer in Duitsland, waarbij twee Nederlanders overleden. Hoe de ongevallen konden gebeuren, is nog niet bekend. De afgelopen jaren zijn er meerdere ongevallen met de motorloze vliegtuigjes gebeurd.
Delen per e-mail
Weiland in Elst
Een zweefvlieger kwam 26 juni met de schrik vrij toen hij met zijn luchtvaartuig een harde landing maakte in een weiland in Elst. De piloot was aanvankelijk onderweg van Soesterberg naar Nijmegen, maar besloot om te keren. Daardoor kreeg hij de wind mee, maar dat zorgde ervoor dat het vliegtuig niet verder kon stijgen. Toen hij rond 15.00 uur bij Elst de rand van het bos naderde, had hij geen andere keuze dan het maken van een noodlanding in een weiland achter de Franseweg. De man kwam er zonder kleerscheuren vanaf.
Crash in Zuid-Frankrijk
Op 16 juli vorig jaar kwam een 67-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht om het leven bij een crash met een tweezits-zweefvliegtuigje in Zuid-Frankrijk. Ook een man (64) uit het Belgische Essen overleed. Die avond kreeg de West Brabantse Aero Club in Hoogerheide vanuit Frankrijk het bericht dat een vliegtuigje niet was teruggekeerd in Sisteron. Rond 21.00 uur waarschuwde het reddingscoördinatiecentrum van Lyon Mont-Verdun dat het toestel van de radar verdwenen was.
Landing tussen de koeien
Twee zweefvliegtuigen maakten op 11 augustus 2018 een noodlanding in een weiland naast de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. Dat gebeurde twee uur na elkaar, op dezelfde plek. Er raakte niemand gewond. Het ging in beide gevallen mis toen de thermiek wegviel. Dat is de warme, stijgende lucht die een zweefvliegtuig nodig heeft om te vliegen. De boer die eigenaar is van het weiland keek raar op toen hij het zweefvliegtuig tussen de koeien in de wei zag liggen. Twee uur later kwam een volgende vliegtuig in dezelfde weide terecht.
Noodlanding in Geffen
Ruim een jaar eerder, op 25 mei 2017, maakten piloten een noodlanding in Geffen. Twee Vlaamse piloten hadden geen schrammetje en hun zweefvliegtuig evenmin. Ook die twee piloten konden geen thermiek - stijgende lucht - meer vinden. De piloten zochten een grasveld en stuurden naar beneden. Een van de twee piloten: ,,Als de thermiek op is, dan moet je je toestel aan de grond zetten.” Voor omwonenden en passanten was de noodlanding op het weiland een bijzonder gezicht.
Bietenveld
Een piloot die 23 april 2016 met zijn zweefvliegtuig op weg was naar Baarle-Nassau maakte een noodlanding in een bietenveld bij Schuddebeurs. De Rotterdamse piloot Reinier van Rijnberk was onderweg terug van een vlucht uit Haamstede naar Baarle-Nassau. ,,Door de eerdere buien vandaag was ongeveer vijftien kilometer voor Haamstede de thermiek op en heb ik een open plek gezocht om mijn vliegtuig rustig aan de grond te zetten. Weilanden genoeg wat dat betreft in Zeeland, dus dat was geen probleem. Deze akker was net ingezaaid met rode bieten. De boer kwam nog even langs en dat was verder prima. Ik heb hem aangeboden een keertje mee te vliegen", zei de piloot na het ongeval.
Toestel raakt een boom
Op zweefvliegveld Terlet in de buurt van Arnhem stortte op 31 juli 2015 een zweefvliegtuig neer. Daarbij raakte het toestel een boom, aldus de politie destijds. De 74-jarige pilote overleefde de crash. Het toestel, een historisch Duits zweefvliegtuig gebouwd in 1977, stortte neer in de buurt van de landingsbaan.
Ongeval in Duitsland
Een 64-jarige Nederlandse zweefvlieger kwam op 26 juli 2014 in de plaats Northeim in de Duitse deelstaat Nedersaksen om het leven. Het door de man bestuurde vliegtuig stortte kort na de start neer, zo liet de politie weten. Hulp van reddingswerkers op het vliegveld mocht niet baten. De man had veel ervaring en maakte deel uit van een groep zweefvliegers die al verscheidene dagen in Northeim was, niet ver van Göttingen. De man had zijn eigen zweefvliegtuig meegebracht.
Zweefvliegtuig brak in tweeën
Een 65-jarige piloot uit Dirkshorn (Noord-Holland) kwam 15 mei 2014 met de schrik vrij. Bij de landing in een weiland ging iets mis en brak het zweefvliegtuig in tweeën, liet de politie destijds weten. De man zelf bleef ongedeerd. De piloot was vertrokken vanaf het vliegveld in Slootdorp. Hij maakte de ongelukkige landing bij zijn woonplaats.
Slachtoffer uit Nuenen
Een vliegtuig dat op 5 juni 2013 deelnam aan de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen stortte kort na de start neer. Daarbij kwam de 46-jarige burgerpiloot uit Nuenen om het leven. Volgens de onderzoeksraad is het ongeval ontstaan doordat de bestuurder tijdens de lierstart te steil optrok waardoor het zweefvliegtuig over de rechtervleugel wegviel en neerstortte.
Vliegveld Eindhoven
Op 14 april 2013 stortte een zweefvliegtuigje neer bij vliegveld Eindhoven. De piloot raakte gewond aan zijn rug en benen. Het toestel kwam in een stuk gras bij het vliegveldterrein terecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bossche kickbokskampioen Robin van Roosmalen wil terugkeren in ring na zwaar ongeluk waarbij hij zus verloor
DEN BOSCH - De Bossche kickbokskampioen Robin van Roosmalen (31) wil terugkeren in de ring na zijn revalidatie. Dat laat zijn trainer dinsdag weten. Hij raakte vorige week zwaargewond bij een ongeluk op de vluchtstrook van de A2 en verloor daarbij zijn zus Melissa (29). -
PREMIUM
COLUMN DWARSKIJKER Doen we niets, dan worden dansende putdeksels het nieuwe normaal
Een gevolg van de klimaatverandering is dat we vaker worden overvallen door hoosbuien van de buitencategorie. Boxmeer weet wat dat betekent: volgelopen parkeergarage, drijvende auto’s op de Julie Postelsingel, dansende putdeksels in de Veerstraat. -
Bossche kickbokskampioen Robin van Roosmalen geopereerd na ernstig ongeluk: ‘Bedankt voor alle steun’
DEN BOSCH - De zwaargewonde kickbokskampioen Robin van Roosmalen (31) heeft vrijdag laten weten dat het goed met hem gaat nadat hij geopereerd is. Hij verloor zijn zus bij een ernstig ongeluk op de A2 woensdagmiddag en brak daarbij zijn rug en bekken. -
Stormschade na flinke windstoten, tijdje geen HSL-treinen tussen Brabant en Rotterdam
Het heeft in de nacht van woensdag op donderdag buiten flink gespookt. Uit heel Brabant komen donderdagochtend meldingen van stormschade door de zware windstoten. Rijkswaterstaat riep donderdagochtend op om extra goed op te letten als je de weg op moet, vooral aan de kust. Er liggen veel takken op de weg. ProRail meldde dat vanwege de harde wind er geen treinen reden op de Hogesnelheidslijn. -
PREMIUM
Hans de Boer (66) overleden: ‘Als je hem belde met de vraag of hij kon helpen, ondernam hij meteen actie’
BREDA - ‘Verschrikkelijk’ noemt Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland het onverwachte overlijden van voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer (66). De Boer overleed maandag, een dag na zijn 66e verjaardag, aan een hersenbloeding.
-
Peiling: merendeel lezers vindt avondklok goede maatregel
Het merendeel van de lezers van deze website is vóór de invoering van een avondklok. Dat blijkt uit een peiling, waar ruim 5200 keer op werd gereageerd. Bijna 60% van de respondenten gaf aan de avondklok een goede maatregel te vinden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. -
PREMIUM
COLUMN Kom op, Klaas Dijkhoff, meteen ‘staatscrèche’ roepen is echt te flauw
Gratis kinderopvang? Klaas Dijkhoff moet er niks van hebben. ,,Voor je het weet heb je staatscrèches”, sneerde hij in de Tweede Kamer. -
UPDATE Brabantse coalitie heeft meerderheid terug: Statenlid 50Plus stapt over naar CDA
DEN BOSCH - De Brabantse coalitie heeft haar meerderheid nu al weer terug. Daar ligt een bijzonder getimede overstap aan ten grondslag. Statenlid Chris Spooren (50Plus) heeft zich per direct aan het CDA verbonden.