Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rob Engelaar

OM na onderzoek: ‘Poll Farmers Defence Force over CDA is niet strafbaar’

DEN BOSCH - De poll die boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op Facebook plaatste, valt binnen de grenzen van de wet. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.

In die poll vroeg FDF-voorman Mark van den Oever of ‘we CDA-statenleden persoonlijk moeten aanpakken na het verraad van 25 oktober'. Die vraag werd door zo'n 3.500 leden van de FDF-Facebookgroep ingevuld. De overgrote meerderheid antwoordde bevestigend. Dat leidde tot verontwaardigde reacties vanuit de Brabantse politiek in het algemeen en het CDA in het bijzonder. CDA-statenlid Tanja van de Ven sprak van ‘bedreigingen’; haar telefoonnummer werd in de FDF-groep zelfs publiekelijk gedeeld. Het OM maakte daarop zondagmiddag bekend onderzoek te doen naar de strafbaarheid van de poll.

Het OM is inmiddels tot de conclusie gekomen dat de wet niet is overtreden, meldt een woordvoerder nu. ,,Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit plegen. Daarvan is in onze ogen geen sprake in deze kwestie", zo licht hij toe. 

Scheidslijn kan dun zijn

De scheidslijn tussen wat strafbaar en niet strafbaar is, kan volgens het Openbaar Ministerie dun zijn. ,,Wij begrijpen heel goed dat de poll in de context van de onderliggende situatie bepaalde gevoelens oproept bij genoemde politici en in de maatschappij tot discussies leidt. Via social media is het erg gemakkelijk om je uit te laten over allerlei zaken. Vooral bij gevoelige onderwerpen lopen de emoties soms hoog op en kan de impact van bepaalde boodschappen heel groot zijn en zelfs intimiderend overkomen.”

Het CDA ligt bij protesterende boeren in Brabant nadrukkelijk onder vuur. Zij verwijten de partij, traditioneel een boerenbolwerk, de agrarische sector in de steek te laten. Met name omdat de partij twee weken geleden in een persbericht een aantal eisen stelde om het strenge Brabantse stikstofbeleid te versoepelen. Tijdens de statenvergadering van vorige week, met duizenden boeren voor de deur, kon de fractie in het keurslijf van de coalitie die eisen echter niet waarmaken.