Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

OM eist ruim vijftig miljoen euro terug in zaak tegen online gokimperium van Stijn F. (41) uit Best

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie wil ruim vijftig miljoen euro terug van betrokkenen bij de zaak rond de gokmiljonairs. Onder leiding van drie mannen is jarenlang  geld witgewassen met online goksites. Het OM eist ongeveer 53.185.000 euro op in een ontnemingszaak die dinsdag meteen werd uitgesteld.

Dat uitstel komt omdat de advocaten de in beslag genomen administratie willen inzien. Die moet door justitie worden ingescand. Aangezien het om ‘een pallet papier gaat’ is dat niet een-twee-drie gebeurd.

De grootste vorderingen liggen op twee holdings met onderliggende BV’s, bijna veertig miljoen. Daarnaast krijgen tien individuele personen een rekening. De hoofdverdachte, Stijn F. uit Best wordt aangeslagen voor ruim zeven miljoen, zijn kompaan Michel G. uit Geldrop voor bijna drie. Een Eindhovense accountant staat op de lijst voor bijna zeven ton.

Grote cijfers

De zaak, codenaam Rykiel, is er een van de grote cijfers. En van de lange adem. Zes jaar geleden klaagde het OM achttien verdachten en dertien ondernemingen aan. Ze nam ruim honderd bankrekeningen in beslag, tachtig huizen en twintig auto’s.

Het ging om online gokken. Verboden in Nederland, maar door Stijn F. (41) , Michel G. (39) en diens broer Maurice (41) geëxploiteerd vanuit het buitenland. Het geld werd via haast onontwarbare kluwens van BV’s heen en weer gepompt tussen belastingparadijzen en kwam uiteindelijk weer in Nederland. Er zou in tien jaar ruim honderd miljoen zijn omgezet.

De rechtszaak sleepte mede door die constructies vijf jaar aan. Adviseurs, medewerkers, echtgenotes, een moeder en zelfs een advocate moesten voorkomen. Onterecht, zo bezwoeren de hoofdverdachten: hen was verzekerd dat hun activiteiten zouden worden gedoogd omdat er nieuwe wetten aankwamen. De rechtbank dacht daar anders over en gaf, in een vonnis van zevenhonderd pagina’s, de twee hoofdverdachten elke twee jaar cel plus een ton boete.

Logistieke operatie

Daarmee is de kous niet af, zei officier van justitie Stephanie Massier, gespecialiseerd in ontnemingen. Zij legde dinsdagochtend een dik pak vorderingen bij de rechters, goed voor ruim vijftig miljoen. Verder dan dat kwam de zaak niet. De advocaten willen de in beslag genomen administratie kunnen inzien, en de betrokkenen vragen deze zelf ook terug, onder andere voor hun belastingaanslagen.

Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.  Inscannen gaat een aantal weken, misschien wel maanden kosten. ,,Een aanzienlijke logistieke operatie”, aldus Massier. De volgende zitting is daarom in maart volgend jaar. Vraag is ook hoe een en ander wordt afgestemd met het hoger beroep dat de veroordeelden hebben aangespannen. Dat wordt pas tegen kerstmis volgend jaar behandeld. De advocaten willen dat eerst afhandelen, Massier niet.  

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”