OM eist ruim vijftig miljoen euro terug in zaak tegen online gokimperium van Stijn F. (41) uit Best
DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie wil ruim vijftig miljoen euro terug van betrokkenen bij de zaak rond de gokmiljonairs. Onder leiding van drie mannen is jarenlang geld witgewassen met online goksites. Het OM eist ongeveer 53.185.000 euro op in een ontnemingszaak die dinsdag meteen werd uitgesteld.
Dat uitstel komt omdat de advocaten de in beslag genomen administratie willen inzien. Die moet door justitie worden ingescand. Aangezien het om ‘een pallet papier gaat’ is dat niet een-twee-drie gebeurd.
De grootste vorderingen liggen op twee holdings met onderliggende BV’s, bijna veertig miljoen. Daarnaast krijgen tien individuele personen een rekening. De hoofdverdachte, Stijn F. uit Best wordt aangeslagen voor ruim zeven miljoen, zijn kompaan Michel G. uit Geldrop voor bijna drie. Een Eindhovense accountant staat op de lijst voor bijna zeven ton.
Grote cijfers
De zaak, codenaam Rykiel, is er een van de grote cijfers. En van de lange adem. Zes jaar geleden klaagde het OM achttien verdachten en dertien ondernemingen aan. Ze nam ruim honderd bankrekeningen in beslag, tachtig huizen en twintig auto’s.
Het ging om online gokken. Verboden in Nederland, maar door Stijn F. (41) , Michel G. (39) en diens broer Maurice (41) geëxploiteerd vanuit het buitenland. Het geld werd via haast onontwarbare kluwens van BV’s heen en weer gepompt tussen belastingparadijzen en kwam uiteindelijk weer in Nederland. Er zou in tien jaar ruim honderd miljoen zijn omgezet.
De rechtszaak sleepte mede door die constructies vijf jaar aan. Adviseurs, medewerkers, echtgenotes, een moeder en zelfs een advocate moesten voorkomen. Onterecht, zo bezwoeren de hoofdverdachten: hen was verzekerd dat hun activiteiten zouden worden gedoogd omdat er nieuwe wetten aankwamen. De rechtbank dacht daar anders over en gaf, in een vonnis van zevenhonderd pagina’s, de twee hoofdverdachten elke twee jaar cel plus een ton boete.
Logistieke operatie
Daarmee is de kous niet af, zei officier van justitie Stephanie Massier, gespecialiseerd in ontnemingen. Zij legde dinsdagochtend een dik pak vorderingen bij de rechters, goed voor ruim vijftig miljoen. Verder dan dat kwam de zaak niet. De advocaten willen de in beslag genomen administratie kunnen inzien, en de betrokkenen vragen deze zelf ook terug, onder andere voor hun belastingaanslagen.
Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Inscannen gaat een aantal weken, misschien wel maanden kosten. ,,Een aanzienlijke logistieke operatie”, aldus Massier. De volgende zitting is daarom in maart volgend jaar. Vraag is ook hoe een en ander wordt afgestemd met het hoger beroep dat de veroordeelden hebben aangespannen. Dat wordt pas tegen kerstmis volgend jaar behandeld. De advocaten willen dat eerst afhandelen, Massier niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met een bus vol mensen haalt Wim Daniëls 16de eeuws boek op in Florence: ‘Ik wil dat iedereen Arlenius leert kennen’
EINDHOVEN/AARLE-RIXTEL - Met zijn dertigen vertrekken ze, in april per touringcar. Op naar het Italiaanse Florence, waar het gezelschap een 16de eeuws boek zal ophalen van Arnoldus Arlenius Peraxylus. Een man met een Latijns klinkende naam, maar eigenlijk komt hij uit Aarle-Rixtel. -
In dorpen zonder stroom is het improviseren geblazen: ‘Jumbo dicht? Ik heb wel mijn boodschappen nodig’
TILBURG/OISTERWIJK - Door de grote stroomstoring in Midden-Brabant is het dinsdagmiddag een groot zwart gat wanneer je door het winkelcentrum op het Fabriekspad loopt. Alle etalages donker. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMINTERVIEW
De telefoon rinkelt bij Rien: de populier is weer populair
LIEMPDE - De Populierenwerkgroep het Groene Woud houdt een nieuwe plantactie voor populieren. De telefoon rinkelt vaak bij Rien van de Laar in Liempde, want de populier is weer populair. Dat komt omdat door de houtschaarste de prijs van populierenhout ondertussen is verdubbeld. -
PREMIUM
Waalwijk biedt trouwe papierophalers weinig hoop: ‘Een compensatie zit er niet in’
WAALWIJK - Het lijkt echt een aflopende zaak voor kerken en verenigingen die oud papier ophalen in de gemeente Waalwijk. Ze dreigen zo een flinke inkomstenbron te verliezen. De verenigingen moeten dat financiële gat zelf zien te dekken. ,,Compenseren kan niet.”
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PRO5 vraagt om blokkade in Biezegoren Casteren
CASTEREN - De Bladelse raad besluit donderdagavond of er in het straatje Biezegoren in het buitengebied van Casteren een blokkade gelegd wordt. De dorpsraad van Casteren heeft daarom gevraagd. De fractie PRO5 heeft een initiatiefvoorstel hiervoor ingediend. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.