Volledig scherm

Officier van justitie: 'Brabant is een soort van Sodom en Gomorra'

BREDA - ,,Ik vind het hier in Brabant een soort van Sodom en Gomorra, als ik eerlijk ben." Met die woorden uit de Brabantse officier van justitie Greetje Bos haar verbijstering over de criminele praktijken die ze vanuit haar standplaats Breda waarneemt. ,,De diepte en de breedte van de vermenging tussen onder- en bovenwereld is in Brabant wel heel fors."

Bos doet die uitspraken in het boek 'De achterkant van Nederland', dat dinsdag verschenen is. Journalist Jan Tromp en de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops trokken voor het boek bijna twee jaar lang door het criminele milieu. Ook spraken ze met bedreigde burgemeesters, politierechercheurs en de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk. De Tilburgse Vogeltjesbuurt speelt een prominente rol in het boek. Volgens de schrijvers hebben 'schatrijke drugsbendes' de wijk volledig in hun macht en is de overheid niet in staat het tij te keren. Ook in andere delen van Brabant weten drugscriminelen de samenleving succesvol te ondermijnen, vooral dankzij de ongekende winsten die ze maken. Zo vertelt de inmiddels in voorarrest zittende Tilburger Corin Denis dat hij in de jaren negentig 250.000 gulden per maand verdiende met zijn 'wiethokken'.

Stroperig strafrecht
De Bredase officier van justitie Bos zegt in het boek dat de ondermijnende criminaliteit in Brabant 'dieper steekt' dan in Rotterdam, haar vorige standplaats. Het strafrecht is te stroperig om de drugsbendes werkelijk de voet dwars te zetten, constateert ze.
Tops en Tromp vinden dat de overheid meer moet doen om het probleem aan te pakken, het functioneren van de rechtsstaat is volgens hen in het geding. Het plan om de wietteelt te reguleren, waarvoor zich nu een meerderheid aftekent in de Tweede Kamer, kan niet de oplossing zijn vinden ze. ,,Voor reguleren is best wat te zeggen, maar het echte probleem is de ondermijning van de samenleving door de drugscriminaliteit. De markt van hennep en pillen is een exportmarkt, regulering zal aan de productie geen einde maken."

In het BN DeStem van zaterdag 7 januari een uitgebreid verhaal over het boek De Achterkant van Nederland