Volledig scherm
Drukte op het station van Tilburg. © Joris Buijs / Beeld werkt

NS en FNV: ook in Brabant ‘forse hinder’ op spoor door pensioenprotesten

Het belooft maandagochtend chaos te worden op het Brabantse spoor. Vanwege de pensioenactie van vakbonden FNV, CNV en VVMC zullen veel werknemers van NS het werk tussen 6 uur en 7.06 uur neerleggen. De staking van 66 minuten staat symbool voor het behouden van de pensioenleeftijd.

,,Dat er in het hele land, dus ook in Brabant, sprake gaat zijn van forse hinder in de ochtend is wel duidelijk”, zegt Erik Kroeze, woordvoerder van de NS. Het spoorbedrijf verwacht ook de rest van de maandag nog last te hebben van de staking. De NS weet niet hoeveel medewerkers het werk neerleggen. ,,Maar de bereidheid om te staken, lijkt groot onder het personeel.” Ook initiatiefnemer FNV kan geen exacte aantallen geven.  

‘Mondjesmaat treinen’

Het is niet uitgesloten dat er in de vroege ochtend toch treinen rijden in Brabant, maar het zal volgens de NS hoe dan ook ‘mondjesmaat’ zijn. ,,Wij adviseren mensen dat als ze een alternatief hebben daar ook gebruik van te maken.”

Op NS-standplaatsen Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen wordt het werk sowieso neergelegd. Maar, zo voegt een FNV-woordvoerder eraan toe, ook op de stations in andere steden zal de overlast hierdoor groot zijn.

Bussen rijden wel

Het busvervoer in de regio (Hermes en Arriva) rijdt maandagochtend, in tegenstelling tot in de Randstad, gewoon volgens dienstregeling. Het personeel doet niet mee aan de OV-staking laten woordvoerders weten. De ANWB verwacht een extra drukke ochtendspits vanwege de pensioenprotesten, zeker in combinatie met het aangekondigde slechte weer.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.