Volledig scherm
PREMIUM
Jaco Geurts (CDA) © CDA

Noord-Brabant terugfluiten of niet? Ook Haagse discussie over Brabants boerenbeleid

AnalyseMoet in elke provincie bij voorkeur hetzelfde stikstofbeleid gelden? Of is er juist maatwerk nodig op plaatsen waar de problemen het grootst zijn? Die discussie speelt in Den Haag nu ergens op de achtergrond. Maar het antwoord kan voor Brabant van groot belang zijn.

De provincie Noord-Brabant nam namelijk in 2017 al forse maatregelen om de stikstofuitstoot aan banden te leggen. Om die reden moeten Brabantse veehouders al vanaf 2022 aan strengere milieu-eisen voldoen; daarvoor dienen ze vóór 1 april 2020 een vergunning aan te vragen. Onrechtvaardig voor boeren die met deze regels van doen hebben, vindt onder meer het CDA. Terwijl ondernemers in Brabant flink moeten investeren in een schone stal, kunnen hun collega's in buurprovincies Gelderland en Limburg voorlopig op de huidige voet door.

  1. Boerenleven
    Boerenpraat

    Boerenle­ven

    MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.