Volledig scherm
© RGBStock.com

Noord-Brabant raakt acht 'zwakke' basisscholen kwijt

VEGHEL - Het aantal zwakke basisscholen is dit jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald, zo meldt de Onderwijsinspectie. De regionale verschillen zijn echter groot. In Noord-Brabant nam het aantal bijvoorbeeld fors af, van twaalf zwakke scholen vorig jaar naar vier dit jaar. Twee hiervan staan in de gemeente Veghel. In Zuid-Holland nam het aantal zwakke scholen in 2016 daarentegen met een derde toe.

In Noord Brabant gaat het om de school Petrus en Paulus in Eerde en de eveneens Rooms-Katholieke basisschool Maria in Erp ( beide gemeente Veghel) die op 1 september 2016 nog het stempel 'zwak' hadden. Verder gaat het in deze provincie om de RK-school Fleurrijk in Cranendonk en openbare school De Wending in Roosendaal.

'Zeer zwak' blijft gelijk
Volgens cijfers van de Onderwijsinspectie werden in 2012 nog 202 basisscholen als 'zwak' aangemerkt, ofwel 2,8 procent van alle basisscholen. Dit jaar zijn dat er 111, wat neerkomt op 1,6 procent. Het aantal zeer zwakke basisscholen is al enkele jaren gelijk. In september noteerde de Onderwijsinspectie veertien basisscholen als 'zeer zwak'.

Drenthe telt relatief de meeste zwakke basisscholen: veertien van de 276 basisscholen in die provincie zijn volgens de Onderwijsinspectie van 'onvoldoende kwaliteit'. Ook in Flevoland (7 van de 189 scholen, ofwel 3,7 procent), Groningen (3,2 procent), Zuid-Holland (2,5 procent) en Noord-Holland (1,6) procent) is het aandeel zwakke scholen bovengemiddeld. Alleen Zeeland telt geen enkele zwakke basisschool.

Sancties
​Een school krijgt het stempel 'zwak' of 'zeer zwak' wanneer ze volgens het oordeel van de Onderwijsinspectie onvoldoende onderwijsresultaten realiseert en ook nog eens op 'cruciale onderdelen van het onderwijsleerproces' onvoldoende kwaliteit laat zien. De school moet het onderwijs dan zo snel mogelijk weer op een aanvaardbaar niveau brengen. Sinds het afgelopen schooljaar hebben zeer zwakke scholen nog één jaar de tijd zich te verbeteren naar ten minste ‘zwak’. Lukt dat niet, dan volgen sancties. De minister kan dan zelfs besluiten de school te sluiten.