Volledig scherm
Halloween decoratie maken tijdens pompoenworkshop. © PR

Noord-Brabant heeft meeste pompoenbedrijven met het minste oppervlak (grafiek)

ETTEN-LEUR - Noord-Brabant huisvest in 2016 de meeste pompoen telende bedrijven. Met 58 bedrijven heeft Brabant deze positie overgenomen van Flevoland waar nu 52 bedrijven gehuisvest zijn.

Cultuurgewas
Desalniettemin blijft Flevoland de pompoenprovincie van Nederland. De provincie gaat aan kop in de productie van dit cultuurgewas. Toch neemt het aantal bedrijven dat zich hiermee bezig houdt in Flevoland af, terwijl in de meeste provincies het aantal bedrijven juist toeneemt. Nederland telde mei dit jaar 341 van die bedrijven, 24 meer dan een jaar eerder.

Verschuivingen
Het aantal hectare dat landelijk wordt gebruikt om het gewas te verbouwen, is op één hectare na gelijk gebleven. Daarbij zijn op provinciaal niveau wel flinke verschuivingen geweest. Zo is de oppervlakte voor pompoenteelt in Noord-Brabant met de helft toegenomen (van 42 naar 63 hectare), terwijl het in Flevoland met bijna twintig procent verminderde (van 347 naar 283 hectare).

Oppervlak
Het oppervlak dat door pompoentelers wordt verbouwd, verschilt sterk per provincie. Gemiddeld ligt dit op 2,4 hectare, een grootte van zo'n vier voetbalvelden. Een doorsnee pompoenteler in Flevoland teelt op ruim 5,5 hectare pompoenen. In Noord-Brabant is dat het laagste van Nederland, namelijk 1,1 hectare.

Oktober
Het gewas is vooral in oktober populair. De herfst is hét seizoen van de pompoen. Pompoenen zijn bij uitstek geschikt om als tuindecoratie te gebruiken. Ze geven kleur aan je tuin. Rond Halloween worden er vaak gezichtjes in gesneden en worden ze uitgehold zodat er een lichtje in kan.

Vitamine A
En zijn de pompoenen ook een beetje gezond? Ja, zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum: "Wie zijn afweersysteem wil verbeteren, doet er goed aan pompoenen te eten vanwege de hoeveelheid vitamine A. Ook is de groente goed voor de ogen. Wat dat betreft zijn pompoenen vergelijkbaar met wortels. Het aantal vitamine C valt echter tegen."