Volledig scherm
Harm Fitié tijdens een reis door China waar hij woont met zijn Franse vriendin Diane. © Privé-collectie Harm Fitié

Nog geen vonnis maar wel hoop voor Harm Fitié uit Almkerk in Chinese cel

ALMKERK/PEKING - Soms is geen nieuws, toch een beetje goed nieuws. Zeker in de zaak rond Harm Fitié die in een Chinese cel de uitspraak afwacht in zijn hoger beroep zaak. De in Almkerk opgeroeide maar in China wonende Fitié werd vorig jaar augustus veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de dood van zijn buurman.

Hij ging in hoger beroep en in december sprak vader Alex Fitié nog de verwachting uit dat de rechter voor de vakantie rond Chinees Nieuwjaar (vanaf 28 januari) uitspraak zou doen.

Het uitblijven van het vonnis is volgens Fitié niet alleen maar negatief. ,,Natuurlijk is het vreselijk dat Harm nog langer in zijn cel zit, maar het geeft ook meer tijd om de diplomatieke druk op te voeren.”

Fitié, die samen met zijn Franse vriendin Diane in Peking woont en werkt, heeft volgens het Openbaar Ministerie daar zijn buurman van een dakterras geduwd. Volgens de vriendin van Fitié was de buurman stomdronken en was de val een ongeluk. De Almkerker zelf ontkent schuld.

Alex Fitié: ,,We houden vast aan de onschuld van Harm niettemin is zijn vriendin online een fondsenwervingsactie gestart. Het is ons duidelijk geworden dat een schadeloosstelling van de nabestaanden van de buurman de invrijheidstelling van Harm kan bespoedigen. We grijpen alles aan om hem vrij te krijgen."