Volledig scherm
Bermmaaien. © Provincie Noord-Brabant

Nieuwe producten gemaakt van bermgras uit de provincie

DEN BOSCH - Tot voor kort werd langs Brabantse wegen zo'n half miljoen kilo bermgras per jaar op een hoop gegooid. Meestal als compost, lekker laten liggen. Daar komt nu verandering in. Een proef wijst uit dat je van dat maaisel prima karton of isolatiemateriaal kunt maken. Als je dat gras eerst uitperst, kan dat sap nog dienen als smakelijk ingrediënt voor diervoedsel.

Grasraffinage noemen Brabant en Ballast-Nedam dat juichend. Het bedrijf maait een of twee keer per jaar de kanten langs provinciale wegen en fietspaden. Verwerking gebeurt meteen, ter plekke, vertelt Mark Kops die voor Ballast-Nedam een proef deed langs de Helmondse N279. "Je moet dat bermspul zo snel mogelijk bewerken, als het nog vers en sappig is. Onder hoge druk persen we dat sap eruit en in die container wordt het grasvezel vermalen tot piepkleine stukjes."

Dat er af en toe een bierblikje of een plastic zakje tussen het groen blijft hangen, is niet erg, verzekert Mark Kops: "Daar zie je niks van terug." De vezels ondergaan een tiental behandelingen en zijn volgens Ballast-Nedam dan dusdanig schoon gemaakt dat van eventuele luchtverontreiniging of milieu-onvriendelijke stoffen niets te merken valt.

Gedeputeerde Christophe van der Maat is enthousiast: "Grasraffinage past perfect in ons ecologisch beleid." Het maaimes snijdt vele kanten, betogen Van der Maat en Kops in koor: "Het ruimt meteen op, je bespaart transportkosten, het is duurzaam en je verdient er nog wat aan. En dat is uiteindelijk allemaal ten bate van de burger."

De provincie Noord-Brabant voert samen met aannemer Ballast Nedam een pilot uit om gemaaid bermgras te gebruiken voor de productie van nieuwe producten.