Volledig scherm
© ANP

Nieuwe acties boeren: groot geheim wat ze gaan doen

EDE - Er komen nieuwe boerenacties. Volgende week woensdag is de eerste: de Farmers Defence Force wil samen met boeren, visser en burgers ‘ergens in de Randstad’ een grote actie houden. Een andere boerenactiegroep, Agractie, heeft over vier tot zes weken ook twee acties op stapel staan.

De beide actiegroepen waren verantwoordelijk voor de grote boerenprotestactie van afgelopen week. Toen werden snelwegen geblokkeerd door grote rijen tractoren die naar Den Haag reden. Wat voor acties er dit keer precies worden gehouden, is nog geheim.

Geld inzamelen

Agractie is een geldinzamelingsactie gestart, waar vanochtend  al 15.000 euro mee was opgehaald. Agractie zegt 120.000 euro nodig te hebben voor een van de twee acties. ‘Beide actie’s zullen zonder overlast voor de burger zijn en zeer duidelijk zichtbaar zijn’, stelt Agractie in een oproep voor de geldinzameling. 

Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op het Malieveld de boeren toe. © ANP

‘We hebben ervoor gekozen deze actie’s voor te bereiden zonder de details vrij te geven in verband met de aard van de actie. Voor één actie zijn geen financiën nodig, voor de andere actie is een nieuwe doneeractie aangemaakt.’

Tractoren
De Farmers Defence Force wil volgende week woensdag weer met tractoren naar de Randstad rijden. ‘Maar ook met personenauto's, bussen, vrachtwagens’, somt de actiegroep op in een facebookoproep. De actie wordt mogelijk een langdurige. ‘Zorg  op 16 oktober voor voldoende eten en drinken, warme kleding, zaklampen, extra batterijen voor de telefoon en eventueel slaapmateriaal.’

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.