Netflix deelt eerste beelden van Frank Lammers in nieuwe serie, gebaseerd op Brabantse drugsbaron Janus van W.

LOMMEL - De allereerste Netflixserie die in Nederland is opgenomen, gaat over Brabant. En bijna vanzelfsprekend gaat het dan over drugscriminaliteit. Frank Lammers kruipt in de huid van Ferry Bouman, een karakter dat lijkt op Eindhovenaar Janus van W. Die laatste probeerde de serie tevergeefs via de rechter te verbieden. ,,Men kan niet zomaar een biografie maken van iemand zonder die persoon daar zelfs maar over aan te spreken‘’, zei zijn advocaat eerder. 

Maar de serie kwam er toch. Vandaag brengt Netflix de eerste beelden van de serie Undercover in Nederland naar buiten. Lammers is er te zien als Bouman, die grof geweld niet schuwt. 

In de serie is Bouman 's werelds grootste xtc-handelaar, die werkt vanuit een chalet op een camping in de grensstreek. Op een zeker moment krijgt hij twee nieuwe buren; undercoveragenten. Zij infiltreren in zijn leven en maken een einde aan het relaxte en luxe bestaan. Het is het begin van een serie van tien afleveringen in het eerste seizoen, die zich voor een groot gedeelte afspeelt in Brabant. 

Gelijkenis

Volledig scherm
De Janus van W. is hier onherkenbaar, als hij door de politie wordt vervoerd. © ADN Beeldredactie

Wie het werkelijke verhaal van Janus van W. kent, ziet de gelijkenis al. De Eindhovenaar woonde een tijd in een chalet op camping Parelstrand in Lommel. Hij werd in juni 2009 gesnapt na een undercoveroperatie van twee agenten. 

Na zes jaar cel kwam Van W., die in België bekendstaat als ‘Harry Potter’, in 2015 op vrije voeten. Waar hij nu zit, is niet helemaal zeker. Hij houdt zich schuil, terwijl justitie in Nederland hem verdenkt in een nieuwe zaak: Partyking in Best. Waarschijnlijk zit hij in Zuid-Amerika. Vanuit daar gaf hij zijn advocaat opdracht om de serie tegen te houden. Hij was bang voor de reacties. ,,Voor de kinderen is dat allemaal heel verdrietig‘’, zei zijn advocaat.

‘Niet biografisch’

Het verbod kwam er niet. De vlaamse publieke omroep VRT, waarmee Netflix de serie maakte, verdedigde zich door te stellen dat het om fictie gaat. ,,We zijn op zoek gegaan naar een case, en baseerden ons op een aantal gekende feiten waarrond we een verhaal hebben geschreven over undercoveragenten. Er zijn dus een aantal herkenningspunten, maar verder is het helemaal niet biografisch‘’, reageerde een VRT-woordvoerder in juli 2017 bij HLN. 

In de serie lukt het undercoveragenten Bob (gespeeld door de Vlaamse presentator Tom Waes) en Kim (Anna Drijver) om via de vrouw van Ferry Bouman in het leven van de drugscrimineel te komen. Op dat moment wordt het ook voor hen zwaar, want er komt heel wat bij kijken om een undercoveroperatie te laten slagen. 

Belgen hebben de eerste drie afleveringen al kunnen zien op de VRT. In Nederland komt de hele serie op 3 mei in één keer op Netflix. Het tweede seizoen van Undercover is inmiddels al in de maak. 

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.