Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Nederlanders met griep ook getest op coronavirus

NIJMEGEN - Veertig huisartspraktijken laten vanaf nu alle mensen die zich met griep melden ook testen op de aanwezigheid van het coronavirus. Op die manier proberen gezondheidsinstituten in de gaten te houden of het virus in Nederland circuleert.

Gezondheidsinstituut Nivel houdt samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) altijd al nauwgezet het aantal griepgevallen in Nederland bij. Daarvoor worden bij de veertig huisartsenpraktijken altijd al monsters van patiënten getest op de aanwezigheid van het griepvirus. 

Die testen worden nu uitgebreid met testen op het coronavirus.

Snel maatregelen

Als er een patiënt met het coronavirus zich bij de huisarts meldt, kunnen RIVM en de regionale gezondheidsdienst GGD snel maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan.

De symptomen van het nieuwe coronavirus lijken op die van griep. Momenteel melden zich relatief veel mensen met griepklachten bij de huisartsen. Afgelopen week kwam het aantal griepmeldingen boven de grens waarbij er sprake is van een griepgolf. Als die grens deze woensdag opnieuw wordt overschreden, dan is er officieel sprake van een griepgolf.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”