Volledig scherm
© Thinkstock

Morgen code geel: problemen verwacht door sneeuw in Brabant, NS zet minder treinen in

UpdateAutomobilisten die dinsdag de weg op gaan in Brabant moeten oppassen voor winterse taferelen. Het gaat op veel plaatsen een tijdje sneeuwen en dat gaan we in Brabant ook merken. De NS zet minder treinen in vanwege de verwachte sneeuwval.

De storing die voor deze sneeuw gaat zorgen, trekt van het westen naar het oosten. In West-Brabant wordt dan ook vanaf 08.00 uur al de eerste neerslag verwacht, laat Weerplaza weten. Het kan dan nog gaan om natte sneeuw of zelfs regen. Na enkele uren gaat het steeds vaker om natte sneeuw of gewone sneeuw, omdat de lucht door de eerder gevallen neerslag steeds verder afkoelt. Plaatselijk kan er zo'n 2 à 3 centimeter sneeuw vallen. 

Automobilisten die zich in Oost-Brabant begeven, krijgen tussen 13.00 uur en 15.00 uur te maken met de sneeuwval. Omdat de neerslagzone uiteindelijk stil komt te hangen boven het oosten van Nederland, kan er tot 4 centimeter sneeuw vallen in Oost-Brabant.

Drukke ochtend- en avondspits

Door de sneeuwval wordt grote hinder in het verkeer verwacht. Hoewel de ochtendspits op dinsdag doorgaans al het drukste moment van de week is, moeten automobilisten morgen rekening houden met extra vertraging als gevolg van sneeuwval en gladheid. Ook de avondspits moet met verkeersproblemen rekening houden als gevolg van de winterse neerslag.

NS zet minder treinen in

Vanwege de voorspelde sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen dan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken rijden de treinen elk halfuur in plaats van elk kwartier. Volgens een zegsman van de NS blijft 80 procent van de treinen rijden. ,,NS en ProRail nemen het zekere voor het onzekere en passen de dienstregeling aan, waardoor er meer ruimte moet ontstaan om eventuele problemen op te lossen”, aldus de bedrijven.

Met het oog op de verwachte sneeuwval gaan de treinen bij de NS door de anti-icing-installatie. De treinen worden op zes locaties in Nederland aan de onderkant ingesmeerd met glycol, een antivries-middel. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat sneeuw en ijs aan de trein blijven plakken, tussen de rails vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

ProRail en NS hebben daarnaast op vijf belangrijke trajecten zogenaamde schraapritten uitgevoerd om ijsvorming op de bovenleidingen te beperken. Toch vielen maandagochtend enkele treinen stil. Door ijsvorming vermindert het contact tussen de bovenleiding en de trein, krijgt de trein geen stroom en kan die niet rijden. Na een herstart van het systeem konden de meeste treinstellen weer verder.

Als er in de nacht van dinsdag op woensdag weer kans op ijsvorming is, worden er opnieuw schraapritten gereden.

Eindhoven Airport

Een woordvoerder van Eindhoven Airport laat weten dat het vliegveld de weerberichten dinsdag nauw in de gaten houdt. “We worden continu geïnformeerd. Volgens onze laatste informatie kan het dinsdag vanaf 11.00 uur gaan sneeuwen.” Of er dinsdag vluchten zullen worden geannuleerd, weet de woordvoerder nog niet. “De situatie kan ook enorm meevallen.”

Volledig scherm
De verwachte neerslag volgens Weerplaza. © Weerplaza