Volledig scherm
Vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van kernwapens tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel. Hier worden flyers uitgedeeld. © Tom Vos/BD

'Mooi dat we hier mogen staan om te protesteren tegen de aanwezigheid van kernwapens’

VOLKEL - ,,Dankjewel.” Aan de lopende band nemen bezoekers van de Luchtmatchdagen in Volkel bij de ingang flyers  in ontvangst, nietsvermoedend over het protest dat daarachter schuilgaat. 

Tien vredesactivisten hebben 7500 folders meegenomen om het publiek in Volkel  op een rustige manier te attenderen op de in hun ogen ongewenste aanwezigheid van kernwapens op de vliegbasis. Een aangekondigde actie die door Defensie wordt getolereerd. ,,Mooi dat dit mag en dat ze ons niet oppakken”, zegt de Amsterdamse activist  Frits ter Kuile. 

Tussen het uitdelen door houdt het tiental  korte, stille wakes, zingen ze liederen dragen ze verhalen voor over vredig leven.  Heeft zo’n actie nou zin? ,,Wat wij doen is maar een heel klein druppeltje op een enorme, sissend hete plaat. Maar als het ooit mis gaat met die kernwapens dan kun je in ieder geval zeggen dat je er ooit tenminste iets tegen gedaan hebt. Dat kan ik dan tegen mijn kleinkinderen zeggen.” De actie is vooral informatief bedoeld. ,,Die kernwapens zijn hier in de jaren zestig neergelegd zonder dat daar een democratisch besluit aan ten grondslag lag. En nu komen er weer nieuwe atoombommen.  Dat moeten mensen weten, zodat ze later niet zeggen dat ze het niet wisten.” 

Volledig scherm
Vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van kernwapens tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel. Activisten zingen samen een lied. © Tom Vos/BD

Het onderwerp ‘kernwapens’ mag rondzingen op de Luchtmachtdagen, vindt activist Herman van Veelen die van oorsprong uit Eersel komt maar nu ook in Amsterdam woont. ,,Ongeveer 50.000 mensen komen door de toegangspoort in Odiliapeel waar wij  nu staan. We kunnen op die manier veel mensen bereiken, daar is het ons om te doen.” Lange discussies met het publiek zijn er niet. Mensen nemen de flyers gelaten in ontvangst, een circus is het allerminst. Gasten willen zo snel mogelijk  door naar het evenemententerrein.

Volledig scherm
Vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van kernwapens tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van kernwapens tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel © Tom Vos/BD