Volledig scherm
Mohammad Ramezani. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Mohammed Ramezani is welkom in Eindhoven, maar wordt geweerd uit de VS

EINDHOVEN - Zijn aanvankelijke plan om zijn wetenschappelijke carrière in de Verenigde Staten te vervolgen, stelde Mohamed Ramezani (27) vorig jaar al bij. De Eindhovense Iraniër, promovendus in de fotonica, voelde de bui hangen toen Donald Trump tot president werd verkozen.

"I made up my mind: dit is niet het moment om in Amerika te gaan studeren." Hij prijst zich gelukkig dat hij in Nederland zit. Want Ramezani kent de verhalen van oud-studiegenoten die hij tijdens zijn bachelorstudie in Teheran leerde kennen. Een van hen mag na een familiebezoek nu niet meer terug naar Boston. Een andere kennis was net aangenomen bij internetgigant Google. Maar omdat het verlengen van zijn werkvergunning ineens op de tocht staat, is die nieuwe baan ineens hoogst onzeker. "Het zijn persoonlijke tragedies. Het gaat om het leven en de carrière van deze mensen."

Kenniswerkers en studenten
Iran is een van de zeven landen waarvan staatsburgers voorlopig niet meer naar de Verenigde Staten mogen reizen. Het Aziatische land heeft ruim tachtig miljoen inwoners en een behoorlijk ontwikkeld onderwijssysteem. Het aantal kenniswerkers, internationale studenten en promovendi in Europa en Amerika is dan ook aanzienlijk. Zo werken bij ASML in Veldhoven dertig Iraniërs, en ook de TU/e heeft verschillende Iraanse medewerkers en studenten. De universiteit vindt het inreisverbod 'heel kwalijk is voor de wetenschap wereldwijd', zo laat een woordvoerder weten.