Volledig scherm
In de ochtend na de moord doet de politie onderzoek bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. © ANP

Mogelijk andere schutter bij moord op Peter Netten in Oss, Kaan D. (23) blijft in gevangenis

OSS/DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft informatie dat niet verdachte Kaan D., maar iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op Peter Netten. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Den Bosch. Toch blijft de 23-jarige Ossenaar vastzitten.

Kaan D. was dinsdag zelf niet aanwezig bij de opening van zijn proces. Hij vreesde voor zijn veiligheid in de rechtszaal, zei zijn advocaat. In de rechtszaal zaten dinsdag vele nabestaanden en andere belangstellenden.

Wat gebeurde er?

Peter Netten werd op 4 juni van dit jaar doodgeschoten bij het woonwagencentrum aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Kaan D., die dinsdag voor het eerst voor de rechter zou moeten verschijnen, meldde zich enkele dagen na de schietpartij zelf bij de politie. 

Hij zou de schutter zijn. ,,Mogelijk houdt hij iemand anders uit de wind’’, zei zijn advocaat over de mogelijk nieuwe verdachte. Zelf gelooft de raadsman niet in dit alternatieve scenario. Volgens hem heeft zijn cliënt uit noodweer geschoten. Er zijn ook getuigen die zeggen dat Kaan D. schoot.

Ruzie

Advocaat Mark Nillesen maakte vorige maand al duidelijk  dat de 23-jarige verdachte, Ossenaar Kaan D., zich zal beroepen op noodweer. De dood van Netten was volgens Nillesen het trieste gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. 

De twee mannen, die elkaar goed kenden, waren zondagavond beiden op een feest geweest in Berghem. Na afloop zouden de twee ruzie hebben gekregen over het naar huis brengen van enkele vrienden. Uiteindelijk troffen de twee elkaar bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. 

Pistool

,,Ze raakten met elkaar in gevecht en sloegen elkaar met gebalde vuisten in het gezicht. Op een gegeven moment trokken ze na elkaar een pistool. Mijn cliënt dacht dat zijn laatste uur geslagen had en opende daarop het vuur", zo verklaarde advocaat Nillesen vorige maand tegen het Brabants Dagblad. 

Justitie legt D. moord ten laste. Het gaat om een zogenaamde pro forma-zitting, de inhoudelijke behandeling van de zaak volgt waarschijnlijk pas in 2019. De Osse verdachte zit nog steeds in voorarrest. 

Pas enkele dagen na de dodelijke schietpartij meldde hij zich bij de politie. De gewelddadige dood van Netten, voor wie een afscheidsdienst werd gehouden in schouwburg De Lievekamp,  maakte veel emoties los  in de Osse woonwagenwereld.   

Peter Netten

Het slachtoffer van de schietpartij werd eerder dit jaar nog veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de handel in hennep. Of de moord ook iets met criminaliteit te maken heeft is onzeker. In het strafdossier staan verklaringen dat er na een feestje een ordinaire ruzie was ontstaan over vervoer naar huis. 

Justitie wil hoe dan ook nog vele getuigen horen. Kampbewoners hebben echter al massaal laten weten niet met de politie mee te werken en niet te willen getuigen over de schietpartij, zei de officier van justitie dinsdag.

Volgende zitting

Voorlopig blijft Kaan D. vastzitten. De rechtbank wil nog niet vooruitlopen op het alternatieve scenario van het Openbaar Ministerie. Op 3 december gaat de zaak weer verder. Het betreft dan opnieuw een pro-forma zitting. 

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De mannen worden verdacht van meerdere overvallen op de Rabobank, waaronder een poging in Zundert.
 2. Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisatie
  PREMIUM
  Live

  Justitie luisterde en keek maanden mee in ‘het kantoor’ van Martien R. en zijn organisa­tie

  DEN BOSCH/OSS - Politie en justitie hebben maandenlang stiekem in de keuken kunnen kijken van Martien R. en zijn handlangers. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak in Den Bosch. Niet alleen zijn gesprekken in ‘het kantoor’ aan de Hoogheuvelstraat in Oss langdurig afgeluisterd, ook zijn er beeldopnamen gemaakt van alle handelingen die in de schuur achter een woonwagen werden verricht.