Volledig scherm
In de ochtend na de moord doet de politie onderzoek bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. © ANP

Mogelijk andere schutter bij moord op Peter Netten in Oss, Kaan D. (23) blijft in gevangenis

OSS/DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft informatie dat niet verdachte Kaan D., maar iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op Peter Netten. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Den Bosch. Toch blijft de 23-jarige Ossenaar vastzitten.

Kaan D. was dinsdag zelf niet aanwezig bij de opening van zijn proces. Hij vreesde voor zijn veiligheid in de rechtszaal, zei zijn advocaat. In de rechtszaal zaten dinsdag vele nabestaanden en andere belangstellenden.

Wat gebeurde er?

Peter Netten werd op 4 juni van dit jaar doodgeschoten bij het woonwagencentrum aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Kaan D., die dinsdag voor het eerst voor de rechter zou moeten verschijnen, meldde zich enkele dagen na de schietpartij zelf bij de politie. 

Hij zou de schutter zijn. ,,Mogelijk houdt hij iemand anders uit de wind’’, zei zijn advocaat over de mogelijk nieuwe verdachte. Zelf gelooft de raadsman niet in dit alternatieve scenario. Volgens hem heeft zijn cliënt uit noodweer geschoten. Er zijn ook getuigen die zeggen dat Kaan D. schoot.

Ruzie

Advocaat Mark Nillesen maakte vorige maand al duidelijk  dat de 23-jarige verdachte, Ossenaar Kaan D., zich zal beroepen op noodweer. De dood van Netten was volgens Nillesen het trieste gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. 

De twee mannen, die elkaar goed kenden, waren zondagavond beiden op een feest geweest in Berghem. Na afloop zouden de twee ruzie hebben gekregen over het naar huis brengen van enkele vrienden. Uiteindelijk troffen de twee elkaar bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. 

Pistool

,,Ze raakten met elkaar in gevecht en sloegen elkaar met gebalde vuisten in het gezicht. Op een gegeven moment trokken ze na elkaar een pistool. Mijn cliënt dacht dat zijn laatste uur geslagen had en opende daarop het vuur", zo verklaarde advocaat Nillesen vorige maand tegen het Brabants Dagblad. 

Justitie legt D. moord ten laste. Het gaat om een zogenaamde pro forma-zitting, de inhoudelijke behandeling van de zaak volgt waarschijnlijk pas in 2019. De Osse verdachte zit nog steeds in voorarrest. 

Pas enkele dagen na de dodelijke schietpartij meldde hij zich bij de politie. De gewelddadige dood van Netten, voor wie een afscheidsdienst werd gehouden in schouwburg De Lievekamp,  maakte veel emoties los  in de Osse woonwagenwereld.   

Peter Netten

Het slachtoffer van de schietpartij werd eerder dit jaar nog veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de handel in hennep. Of de moord ook iets met criminaliteit te maken heeft is onzeker. In het strafdossier staan verklaringen dat er na een feestje een ordinaire ruzie was ontstaan over vervoer naar huis. 

Justitie wil hoe dan ook nog vele getuigen horen. Kampbewoners hebben echter al massaal laten weten niet met de politie mee te werken en niet te willen getuigen over de schietpartij, zei de officier van justitie dinsdag.

Volgende zitting

Voorlopig blijft Kaan D. vastzitten. De rechtbank wil nog niet vooruitlopen op het alternatieve scenario van het Openbaar Ministerie. Op 3 december gaat de zaak weer verder. Het betreft dan opnieuw een pro-forma zitting. 

  1. Held Berry (57) redt twee kinderen uit het ijskoude water: ‘Als je hen hoort gillen, denk je niet na’
    PREMIUM
    Video

    Held Berry (57) redt twee kinderen uit het ijskoude water: ‘Als je hen hoort gillen, denk je niet na’

    SCHIJNDEL - Zelf vindt hij het geen heldendaad, maar Berry Brusselers uit Schijndel heeft woensdagmiddag een heel bijzondere actie verricht. Hij sprong in een ijskoude sloot om twee kinderen en hun moeder uit een te water geraakte auto te halen. ,,Op het moment dat je die kinderen hoort gillen in die auto, denk je niet meer na. Dan doe je het gewoon”, vertelt Brusselers.