Volledig scherm
Merwedebrug

'Minister moet sneller met verbreding A27 starten'

GORINCHEM - Minister Melanie Schultz van Haegen moet bestuurlijk ongehoorzaam zijn en de verbreding van de A27 naar voren halen. Dat zegt wethouder Marcel Doodkorte in een eerste reactie op de versnelde reparatie van de Merwedebrug.

Schultz van Haegen kwam dinsdag persoonlijk naar Gorinchem om zich op de hoogte te stellen van de problemen met de brug. Daar maakte ze bekend dat de reparatie zaterdag al begint.

De Merwedebrug wordt aan de onderzijde verstevigd, waarbij de zwakste plekken het eerst worden aangepakt. Hierdoor is de verwachting dat vrachtverkeer begin december weer over de brug kan. Het werk wordt uitgevoerd vanaf steigers die onder de brug komen te hangen.

Problematisch
"Natuurlijk is dat mooi nieuws", reageerde wethouder Doodkorte. "Maar we blijven ons voorlopig zorgen maken. De verkeerssituatie rond Gorinchem is al problematisch zonder de problemen met de brug. Als er maar iets op de A15 of de A27 mis gaat, staat de hele regio vast. Voor bijvoorbeeld ambulances en andere hulpverleners is er geen doorkomen aan."

Wat hem betreft wordt er eerder dan 2019 begonnen met de verbreding van de A27 bij Gorinchem. Rijkswaterstaat mag dan stellen dat het verstevigen van de brug voldoende is om het probleem met de haarscheurtjes op te lossen, voor Doodkorte blijft de vraag of het niet beter is om de oude Merwedebrug ook te vervangen. De verbreding over de rivier bestaat uit de bouw van een tweede brug naast de 55 jaar oude oversteek.

Doorstroming
"Die vraag heb ik de minister ook gesteld", vertelt hij. "Alleen heeft ze daarop nu geen antwoord. Ze heeft ons de toezegging gedaan om er in het volgende overleg op terug te komen. Dat overleg is begin november."

Doodkorte heeft Schultz van Haegen ook gevraagd om te onderzoeken of een betere doorstroming van het verkeer rond knooppunt Gorinchem mogelijk is. "Denk bijvoorbeeld aan verkeersdosering met de matrixborden boven de snelweg. Zo kun je de snelheid uit het verkeer halen, mocht dat nodig zijn. En niet net voor de brug, maar al ruim daarvoor."

Lees hier alles over de problemen op de Merwedebrug in ons dossier.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.