Volledig scherm
Woningoverval Spank (Gageldonk) in Breda op 11/12/16.

Perry Roovers / MaRicMedia © Perry Roovers / MaRicMedia

Minderjarige gelinkt aan woningovervallen in Oosterhout en Breda

OOSTERHOUT De 17-jarige Oosterhouter H. el B., die verdacht wordt van het plegen van woningovervallen in Oosterhout (maart 2016) en Breda (december j.l.), blijkt ook gelinkt te worden aan een derde overval, eveneens gepleegd in zijn woonplaats.

Het gaat daarbij om de overval op een toen 72-jarige vrouw in haar woning aan de Maalsteen in Oosterhout. Drie daders kwamen op 19 februari 2016 rond 20.00 uur haar huis binnen. De bejaarde vrouw werd door één van de daders met kracht naar achteren geduwd, waardoor ze ten val kwam. Ze werd de woonkamer in getrokken, kreeg een wapen op haar hoofd gedrukt en er werd een mes op haar gericht.

Verdacht
H el B. (maart 1999) wordt er van verdacht dat hij die overval pleegde met O. el B., naar verluidt zijn 16-jarige neef. Deze O. stond dinsdagmorgen terecht voor de overvallen op de bewoonster van de Maalsteen en een ouder echtpaar in hun woning aan de Slotlaan in Oosterhout. Die overval vond plaats in maart vorig jaar.

De toen 81-jarige bewoner werd door de daders op zijn hoofd geslagen en moest naar het ziekenhuis. Een derde jongeman, J.-P. H., is voor deze overval inmiddels veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De bewoners van de Slotlaan moet hij een schadevergoeding van 4.000 euro betalen.

Eis
De officier van justitie eiste dinsdagmorgen eenzelfde straf tegen O. el B. Als bijzondere voorwaarde is gesteld dat hij een persoonlijkheidsonderzoek en begeleiding door de jeugdreclassering moet ondergaan. De benadeelde partijen moet hij in totaal 7.000 euro schadevergoeding betalen.

De zaak tegen H. el B. stond aanvankelijk óók dinsdagmorgen op de agenda van de rechtbank, maar de behandeling is aangehouden, voorlopig tot 21 maart. Reden is dat deze verdachte in afwachting van zijn berechting voor de overval in de Slotlaan in december opnieuw een overval zou hebben gepleegd; op een echtpaar aan de Spank in de Bredase wijk Gageldonk. Daarbij werden bankpasjes en een autosleutel ontvreemd. El. B. werd door de politie aangehouden toen hij in bezit van de sleutel de in Oosterhout geparkeerde auto wilde meenemen.

Het Openbaar Ministerie wil dat er een persoonlijkheidsonderzoek wordt uitgevoerd en de advocaat van El H. heeft nog enkele onderzoekswensen naar voren gebracht.