Volledig scherm
winkel open opening © ThinkStock

Minder lege winkels in Brabant, maar aantal is nog altijd hoger dan voor crisis

Winkelpanden in Brabant worden steeds meer gevuld. Hoewel de leegstand de afgelopen twee jaar flink daalde, is deze nog altijd hoger dan in crisisjaar 2008. Van de grote gemeenten heeft Den Bosch de minste leegstand, Eindhoven heeft juist veel onbezette panden.

In totaal telde Nederland vorig jaar 2,4 miljoen vierkante meter aan leegstaande winkelvloer. In ruim twee op de drie gemeente was de leegstand in 2018 groter dan tien jaar eerder in 2009. Van de twintig grootste gemeenten kampten Groningen, Den Haag, Zaanstad, Almere en Eindhoven vorig jaar met de grootste leegstand. In Eindhoven staat 9,7% van het winkeloppervlak leeg. Den Bosch staat van de grote gemeenten onderaan de lijst, met 4,4 %.

In Brabant spant Reusel-De Mierden (26,1%) procentueel de kroon als het gaat om onbezette panden. Boxmeer staat op de tweede plek met 22,1 %, gevolgd door Werkendam (19,1 %).

Op de fles

De afgelopen jaren was er sprake van een heuse kaalslag in de Nederlandse winkelstraat. In 2015 en 2016 gingen (straat)beeldbepalende ketens als V&D, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes en MS Mode op de fles. Als gevolg daarvan bereikte het leegstandpercentage in 2016 met ruim tien procent het hoogste niveau in jaren. Sindsdien daalt de leegstand weer, met name omdat een deel van de winkelpanden van de eerder genoemde ketens weer weer wordt gebruikt. Zo werd het pand van V&D in Tilburg bezet door Hudson's Bay en werd het pand van V&D in Eindhoven opnieuw bezet door Warehouse of Innovation.

Benieuwd hoe het zit met de leegstand van winkels in jouw gemeente? Kijk dan in de kaart hieronder.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.