Volledig scherm
Vastgoedondernemer Gerard van der Horst uit Fijnaart werd in de laatste Quote op 135 miljoen euro geschat.

Miljonairsgemeente Alphen-Chaam wordt alleen maar rijker (kaartje)

WEST-BRABANT - Alphen-Chaam telt opnieuw de meeste miljonairs van West-Brabant. In 2015 had 6,6 procent van de huishoudens in de grensgemeente een vermogen van meer dan een miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 4,4 procent, een toename van meer dan 50 procent dus.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft vrijgegeven en die in kaart zijn gebracht door LocalFocus. De cijfers verdienen wel enige nuance: voor het eerst is door statistiekenbureau CBS ook de waarde van de eigen woning bij het vermogen opgeteld.

In heel West-Brabant waren in 2015 zo'n 7.400 huishoudens met een miljonairsstatus. Breda leidt in absolute zin de dans met 1.700 miljonairs, op respectabele afstand gevolgd door Oosterhout en Roosendaal met beide 500.

In relatieve zin scoren ook Baarle-Nassau (5,7 procent) en Zundert (4,9 procent) hoog.

In heel Nederland nam het aantal miljonairshuishoudens wederom toe: met 155.100 gezinnen is er een groei van iets meer dan 3 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Ook in 2014 nam het aantal miljonairshuishoudens toe met 2,9 procent toe ten opzichte van 2013.

In totaal zijn er tussen 2013 en 2015 bijna negenduizend miljonairshuishoudens bij gekomen. In de jaren daarvoor was nog sprake van een afname.

De top 5 aan gemeenten met het hoogste percentage miljonairshuishoudens in heel Nederland: die bestaat uit Bloemendaal (16,8 procent van de huishoudens heeft een vermogen van minimaal 1 miljoen euro), Laren (16,6 procent), Blaricum (15,1 procent), Wassenaar (13,3 procent) en Naarden (8,2 procent).

Zeeuws-Vlaanderen
In Zeeuws-Vlaanderen scoort de gemeente Sluis relatief hoog. Daar heeft 4,8 procent van de huishoudens opgeteld meer dan een miljoen euro aan waarde in bezit.

Bekijk op onderstaand kaartje waar de meeste en minste miljonairs wonen.