Volledig scherm
© Thinkstock

Met het gezin naar de camping of het vakantiepark? In Brabant mag het weer

De drie Brabantse veiligheidsregio's hebben in een nieuwe noodverordening woensdagavond bekendgemaakt dat het verbod op recreatief nachtverblijf per direct wordt opgeheven.

Dat betekent dat het weer is toegestaan om met het gezin op een camping of vakantiepark te verblijven. Let wel op: met een vriendengroep een huisje of caravan huren is nog steeds verboden, evenals samenkomsten. Het gedeelde sanitair op campings en recreatieparken blijft daarnaast gesloten.

Voorwaarden

Aan het zogenoemde recreatief nachtverblijf worden door de veiligheidsregio's verschillende voorwaarden gesteld, zie daarvoor het onderstaande kader.

• Inwoners met een vaste jaar- of seizoensplaats op een camping, of met een vaste ligplaats in een jachthaven, mogen in hun huisje, caravan of boot overnachten als ze een eigen douche en toilet hebben.

• Particulieren die een huisje, ingerichte tent of caravan huren op een camping of vakantiepark, mogen daar verblijven als de accommodatie een eigen sanitaire voorziening heeft.

• Het is mogelijk om met een toercaravan op een camping te staan als hier een aparte sanitaire voorziening aanwezig is.

• Campers met eigen sanitair mogen op een camping of vakantiepark staan. Bij het legen van het chemisch toilet moet 1,5 meter afstand worden gehouden van andere vakantiegangers. 

• Overnachten in een camper langs de openbare weg is niet toegestaan.

• Supermarkten op campings mogen open zijn als het mogelijk is om daar 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Kan dat niet, dan is er de mogelijkheid om boodschappen te bestellen en te laten bezorgen. 

Het besluit is genomen omdat de veiligheidsregio's ervaren dat er ‘behoefte is aan iets meer bewegingsvrijheid’. ,,Omdat de cijfers in de gezondheidszorg een heel voorzichtig optimistisch beeld geven, kijken we als veiligheidsregio’s ook naar de mogelijkheden om sommige maatregelen te versoepelen.”

Complimenten

Daarnaast complimenteren de voorzitters van de drie veiligheidsregio's alle Brabanders. ,,We waarderen de manier waarop u de regels met het mooie weer van de afgelopen weken heeft nageleefd. Het doet ons goed om te zien dat u de discipline opbrengt om u aan de landelijke en regionale maatregelen te houden.” 

Maar, zeggen voorzitters Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings: ,,We zijn er nog niet. We bekijken in kleine stapjes elke keer opnieuw wat er mogelijk is. Met oog voor de gezondheidssituatie in ons land, maar zeker ook met oog voor de sociale effecten van de maatregelen voor u.” Volgens de voorzitters vraagt dat om een lange adem. ,,Samen zijn we gekomen tot waar we nu staan en zo gaan we ook verder. Samen gaat het ons lukken om het virus te verslaan. Hou vol.”

Rest van het land

Het besluit dat door Mikkers, Jorritsma en Weterings is genomen, geldt alleen voor Brabant. Iedere veiligheidsregio bepaalt voor zichzelf in hoeverre de recreatiesector wordt hervat.

Zo maakte burgemeester Aboutaleb van Rotterdam woensdagmiddag bekend dat in de regio Rotterdam de campings, recreatieparken en jachthavens overdag weer open mogen. In de nieuwe noodverordening staat dat ‘dagverblijf van 07.00 tot 22.00 uur op recreatieparken, campings, in strandhuisjes en in de jachthavens weer is toegestaan’. Overnachten blijft er vooralsnog verboden.

In Zeeland mogen eigenaren van een tweede woning, stacaravan of boot vanaf 1 mei weer zelf van hun vakantieverblijf in Zeeland gebruikmaken. Recreatieondernemers mogen vijftien procent van de slaapplaatsen verhuren. 

Eigenaren van een tweede woning mogen die niet aan derden verhuren. Alleen de eigenaar en directe gezinsleden mogen er overnachten. Dit geldt ook voor stacaravans, strandslaaphuisjes en jachten. Ook hier zijn eigen sanitaire voorzieningen een voorwaarde.

Op veel campings en vakantieparken in Gelderland zijn toeristen gewoon welkom. Mits hun camper of caravan over sanitaire voorzieningen beschikt, dat is een absolute voorwaarde. Wie met de tent of vouwwagen op pad gaat, wordt aan de poort geweigerd.

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.