Volledig scherm

Merwedebrug A27 afgesloten voor vrachtwagens en lijnbussen vanwege 'scheurtjes'

GORINCHEM - Na het verbod voor extreem zwaar vrachtverkeer, is de Merwedebrug bij Gorinchem nu verboden terrein voor alle vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton. Busdienst Arriva meldt dinsdagochtend dat dit ook geldt voor lijnbussen.

Dat meldt Rijkswaterstaat. Door scheurtjes in de brugconstructie is het volgens Rijkswaterstaat onverantwoord om vrachtwagens nog te laten passeren over de brug op de A27.

Bij onderzoek aan de zuidelijke boog bleek dat de situatie daar ernstiger was dan aan de eerder onderzochte noordelijke boog van de brug. "We hebben daar meer scheurtjes ontdekt en uit veiligheidsoverwegingen besloten de brug direct te sluiten voor vrachtverkeer", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Omrijden
De brug is nog wel beschikbaar voor personenauto's, vrachtwagens zullen moeten omrijden via de A59, de A2 en de A15. Op dit moment rijden er nog wel wat vrachtwagens over de brug, omdat de bebording en tekstwagens om de chauffeurs te waarschuwen er nog niet staan. Of er extra handhaving komt is niet bekend.

Rijkswaterstaat onderzoekt nu of de al eerder geplande verstevigingsmaatregelen van de brug eerder kunnen worden genomen. "Het is natuurlijk erg vervelend voor vrachtverkeer als deze route wordt afgesloten."

De problemen aan de Merwedebrug werden ontdekt na het maken van berekeningen voor de toekomstige verbreding van de A27. Die uitkomsten waren reden voor zorg. Na een eerste onderzoek op locatie besloot Rijkswaterstaat vorige week uit voorzorg alle vergunningen voor extreem zwaar verkeer - boven de 60 ton - in te trekken.

Er rijden zes buslijnen over de brug: Gorinchem-Werkendam-Gorinchem, Gorinchem-Den Bosch-Gorinchem, Oosterhout-Utrecht-Oosterhout, Breda-Utrecht-Breda en Breda-Gorinchem-Breda.