Volledig scherm
Een merel. © Malene Thyssen / Wikipedia

Merel-ziekte treft vogels in Brabant, Gelderland en Limburg

DEN BOSCH/ETTEN-LEUR - Het Usutu-virus richt volgens de vogelbescherming en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) een ware slachting aan onder merels en laplanduilen in Brabant, Gelderland en Limburg. De ziekte wordt ook wel merel-ziekte genoemd omdat het vooral die vogelsoort treft. Het virus wordt overgebracht door muggen en is ongevaarlijk voor mensen.

Alleen bij mensen met een verminderde afweer en bij ouderen zou de infectie kunnen opspelen en gepaard kunnen gaan met koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

Herkennen
Sinds augustus zijn bij het DWHC meer dan 40 meldingen binnengekomen van sterfte onder merels, met name vanuit Brabant, Gelderland en Limburg. Besmette merels zijn volgens de vogelbescherming eenvoudig te herkennen. Ze zien er mager en verzwakt uit en hebben een slordig verenkleed. De zieke merels zijn makkelijk te benaderen. Na ongeveer drie dagen gaan ze dood aan het virus.

Volgens de vogelbescherming is de verwachting dat de merels uiteindelijk immuun zullen worden voor het virus. Hoe lang het zal duren voor de vogels zich hebben aangepast, is niet duidelijk.

Herkomst
Het van oorsprong Afrikaanse Usutu-virus duikt voor het eerst in Europa op in 2001. Sindsdien verspreidt het virus zich over het continent. In 2012 maakte het meer dan 30.000 slachtoffers onder de merelpopulatie in Duitsland.

 1. Oud-talentenjachtdeelnemers uit West-Brabant kijken terug: 'Ik kreeg veel negatieve commentaren. Dat was zwaar, ook voor mijn familie'
  video

  Oud-ta­len­ten­jacht­deel­ne­mers uit West-Brabant kijken terug: 'Ik kreeg veel negatieve commentaren. Dat was zwaar, ook voor mijn familie'

  ETTEN-LEUR - Miljoenen mensen kijken vanavond weer naar de eerste aflevering van The Voice of Holland. Maar wat gebeurt er eigenlijk als na zo’n talentenjacht de camera’s uitgaan? Zes oud-deelnemers uit de regio doen hun verhaal zaterdag in BN DeStem. Van een 78-jarige die drie cd’s uitbracht tot een danser die in een depressie raakte.
 2. Studenten Avans Den Bosch: 'Hans, maak gewoon je studie af'

  Studenten Avans Den Bosch: 'Hans, maak gewoon je studie af'

  DEN BOSCH - Sommige kijkers van het populaire Heel Holland Bakt weten het wel. Hans moet stoppen met z'n studie bij de Avans in Den Bosch. Zonde van de tijd. Die kan hij beter in de keuken doorbrengen. Want taarten bakken? Dat kan Hans als geen ander. Toch denken zijn studiegenoten er heel anders over. Heel Holland Bakt kennen ze niet en Hans? 'Nooit van gehoord'. Maar advies hebben ze wel. Want dat bakken is allemaal leuk, de studie is belangrijker.