Volledig scherm
© Thinkstock

'Melding kindermishandeling veel te laat opgepakt', Brabantse wethouders luiden noodklok

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Het duurt veel te lang - wel tot vijf maanden - voordat een melding van kindermishandeling wordt opgepakt. Ook zouden te veel organisaties zich met de problematiek bezighouden.

Dat stellen 27 Brabantse wethouders zondag in onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV), dat zondag wordt uitgezonden. Ze zijn een onderzoek gestart om exact te achterhalen waar het wringt in de aanpak van kindermishandeling. 

Volgens de wethouders zorgt het huidige systeem ervoor dat een vermeend onveilig kind zeker vijf maanden moet wachten op duidelijkheid. Wethouder Patrick van Lunteren van Breda: "Wij krijgen heel zorgelijke signalen over onveilige situaties voor kinderen." Van Lunteren spreekt mede namens zesentwintig collega's.

Die constateren ook dat er te veel organisaties zoals Veilig thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, wijkteams en andere instellingen los van elkaar werken aan kindermishandeling. Deze clubs zouden vaak niet met, maar langs elkaar werken. 

Van Lunteren: "Dit is een bureaucratisch probleem. Veilig Thuis heeft protocollen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gekregen waar ze zich aan moeten houden, terwijl het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) eisen stelt aan de Raad voor de Kinderbescherming. De protocollen werken langs elkaar heen."

Patrick van Lunteren en collega-wethouders Arjan van der Weegen uit Bergen op Zoom en Marcelle Hendrickx uit Tilburg nodigen volgens De Monitor de ministers uit om te komen praten over het proces. 

  1. Podcast | Deel 5 van ‘Operatie Market Garden door de ogen van een Eindhovenaar’: Het Eindhovensch Dagblad verschijnt weer!

    Podcast | Deel 5 van ‘Operatie Market Garden door de ogen van een Eindho­venaar’: Het Eindho­vensch Dagblad verschijnt weer!

    EINDHOVEN - De eerste krant! Het Eindhovensch Dagblad - door de Duitsers verboden in 1941 - is voor het eerst weer verschenen op 22 september. ‘Er stond nog niet veel in, maar het deed je toch goed!’ Op 23 september begint het te regenen. Een strop voor de Engelsen, die goed vliegweer nodig hebben om door te kunnen stoten naar Arnhem. Beluister hier deel 5 van onze podcast.