Meeste megastallen staan in Brabant, fors meer dan elders in Nederland
Het aantal megastallen in Nederland neemt de afgelopen jaren gestaag toe, met veruit het hoogste aantal in Brabant. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen Environmental Research (WENR) in opdracht van Wakker Dier. Vooral in de melkveesector zijn veel megastallen te vinden.
Een megastal is volgens Wakker Dier een verzameling van meerdere stallen dicht bij elkaar. Nederland telt in 2021 999 megastallen. In 2017 was dit nog 801, bijna het dubbele van de 456 megastallen in 2010.
In Brabant daarentegen is het aantal megastallen sinds 2010 meer dan verdubbeld. Waar onze provincie toen nog 126 megastallen telde, waren het er in 2017 alweer 211 en in 2021 zijn het er 289. In vier jaar tijd nam het aantal toe met 34 procent.
Na Brabant zijn de meeste megastallen te vinden in Friesland (145) en Gelderland (120). In de drie provincies kan 6 tot ruim 9 procent van de stallen onder ‘megastal’ worden geschaard.
Opgave aantal dieren
De cijfers om megastallen te bepalen zijn een momentopname uit de Gecombineerde opgave van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Jaarlijks wordt veehouders gevraagd om een opgave van het aantal dieren dat op 1 april in de stal aanwezig is.
Voor verschillende dieren is een grensgetal opgesteld, wanneer dat wordt overschreden is er sprake van een megastal.
Tekst gaat verder na cijfers.
Wanneer op één locatie de volgende aantallen worden overschreden, is er sprake van een megastal:
• 7.500 vleesvarkens
• 1.200 fokvarkens
• 120.000 leghennen
• 220.000 vleeskuikens
• 250 melkkoeien
• 2.500 vleeskalveren
• 1.500 geiten
In meer dan de helft van de megastallen leven melkkoeien (514). Megastallen met zeugen (moedervarkens) maakten de afgelopen vier jaar de grootste groei door met 61 procent meer moedervarkens die in een megastal leven. Van het totaal leeft met 47 procent nu iets minder dan de helft van de zeugen in een megastal.
Kleinere boerenbedrijven
Eén van de oorzaken dat er steeds meer megastallen lijken te verschijnen, is het stoppen van kleinere boerenbedrijven. Onderzoeker Landbouw en Milieu bij WENR Jaap van Os zag de laatste jaren meerdere kleinere boerenbedrijven stoppen.
Volgens de onderzoeker worden de productierechten overgenomen door grotere bedrijven die met een megastal efficiënter kunnen werken en voordelen hebben bij het vervoer en in de productie. Van de hogere omzet moeten vaak milieu en klimaatregelen betaald worden, vertelt van Os.
Zo steeg het aantal megastallen in de rest van het land.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Man probeert meisje mee te lokken met ‘centjes’ - Nationaal Hitteplan gaat morgen in
Een man heeft geprobeerd een meisje mee te lokken met ‘centjes’ in een speeltuin. Ze beet hem in zijn hand en rende weg. Roland wordt in alle talen uitgescholden in de gevangenis in Vught waar hij werkt. Verder verdwijnen parkeerplaatsen uit Brabantse binnensteden en vervangen fietsen over een paar jaar auto's. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 9 augustus. -
Brabantse boeren gaan ook demonstreren tijdens La Vuelta, maar hoe is nog niet duidelijk
BREDA/DEN BOSCH - Ook Brabantse boeren gaan tijdens La Vuelta in en rondom Breda en Den Bosch actievoeren langs het parcours. Dat bevestigt Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF). Hoe de acties er precies uit gaan zien is nog onduidelijk, maar de demonstraties zullen volgens haar ‘publieksvriendelijk’ zijn. -
PREMIUM
Arts raadde Eric met autisme af kinderen te krijgen: ‘Mooi niet, wij kozen er wel voor’
Zeker verbaasde het Eric van Bakel (53) dat er weer vraag kwam naar zijn boekje, waarin hij onder andere beschrijft hoe de huisarts hem, als man met autisme, adviseerde met zijn vriendin geen kinderen te krijgen. -
PREMIUM
Minder water gebruiken? De Audi van Christian gaat gewoon nog dagelijks door de wasstraat
EINDHOVEN - Gebruik alsjeblieft wat minder water. Die oproep deed Brabant Water onlangs, omdat ons waterverbruik flink oploopt tijdens deze warme dagen. Maar doen we dat ook? -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Tandartsen kunnen tienduizenden patiënten nog niet helpen in Brabant na cyberhack
OOSTERHOUT - Het losgeld is betaald, Colosseum Dental heeft de computerbestanden terug, maar nog steeds zijn 120 Nederlandse tandartspraktijken niet in staat om tienduizenden patiënten te helpen. Wat is er mis bij het bedrijf dat de grootste van Europa wil zijn? ,,Dat dus.” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.