Volledig scherm
PREMIUM
Marjolein ter Hark-Houttuin verloor haar dochter Madelon door zelfdoding. © Marc Bolsius

Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.

Op het station van het Groningse Haren zette Marjolein ter Hark-Houttuin haar dochter op de trein naar Tilburg waar ze studeerde. Dat beeld van Madelon, hoe ze met haar zwarte koffertje instapte. Een beeldschoon meisje met azuurblauwe ogen en lang blond haar, 22 jaar. ‘Dag mam’. Na een lange depressieve periode leek het beter te gaan. Ze zou haar studie Musicaltheater aan Fontys hervatten. En afmaken dit keer, nog maar een paar maanden, de laatste loodjes.

  1. Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatiegraad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatie­graad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten hebben een lagere vaccinatiegraad dan de gewenste 90 procent. Dat zijn Werkendam, Aalburg en Woensdrecht. Dit blijkt uit cijfers van de GGD Brabant over 2018. De eerste twee gemeenten vallen in de zogeheten ‘Bible-Belt’, waarin mensen om religieuze redenen afzien van vaccinatie. De lage vaccinatiegraad in Woensdrecht is volgens de GGD West-Brabant te wijten aan het feit dat een aantal kinderen in België naar school gaat en daar wordt ingeënt.