Volledig scherm
Christophe van der Maat, gedeputeerde

Machteloos rumoer over Merwedebrug, Provinciale Staten wil weten wat allemaal fout is gegaan

DEN BOSCH - Het. Is. Niet. Onze. Brug!

Hoe hard verkeersgedeputeerde Christophe van der Maat ook zijn best doet om duidelijk te maken dat Brabant niets te vertellen heeft over de Merwedebrug, tóch willen Provinciale Staten tot in detail van hem weten wat allemaal fout is gegaan met de brug.

De brug in de A27 is op 10 oktober is gesloten voor al het verkeer zwaarder dan 3,5 ton, omdat er haarscheurtjes waren ontdekt. De Staten willen dat Van der Maat rap in actie komt om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Dat is niet makkelijk voor de provinciebestuurder, want de brug is tenslotte van Rijkswaterstaat.

Toch vroeg CDA'er Roland van Vugt gisteren tijdens een vergadering van Provinciale Staten aan Van der Maat hoe het toch kan dat 'de slimste provincie via een prehistorisch knooppunt Hooipolder en een instortende brug met de rest van het land is verbonden'.

ChristenUnie-Statenlid Herman Vreugdenhil was 'ten zeerste verbaasd', omdat er in Den Bosch blijkbaar helemaal geen plan klaar ligt, voor het geval de Merwedebrug dichtgaat: "Welke prioriteit heeft u gegeven aan het in stand houden van een robuuste verbinding?"

Van der Maat begon maar met de mededeling dat 'de brug van Rijkswaterstaat is'. Wat minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur uiteindelijk verantwoordelijk maakt. Maar goed, de gedeputeerde is zich bewust van het belang van de noord-zuidverbinding. "Daarom heb ik al veel eerder gevraagd om een snelle aanpak van de files op de A27 tussen Breda en Utrecht", zei hij.

Waar Vreugdenhil spreekt van een verkeerschaos die zeker 48 uur heeft geduurd, zegt de gedeputeerde dat er juist goed en snel is gereageerd, met name door buschauffeurs van Arriva. "Het kan altijd beter, maar ik neem afstand van het beeld dat we niet het maximale hebben gedaan." Van der Maat kreeg steun van zijn partijgenoot, VVD-Statenlid Karel Burger Dirven. Hij vroeg aan Vreugdenhil: "Overdrijft u niet een beetje?"

"Nou, nee", zei het ChristenUnie-Statenlid. "We hebben met een groot probleem te maken. Dat vind ik geen overdrijving."

PVV'er Harry van den Berg was eigenlijk wel tevreden met de daadkrachtige manier waarop de problemen met de Merwedebrug worden aangepakt. "Dat soort daadkracht zouden we ook graag zien in Chaam en Baarle-Nassau, als het gaat om de overlast van vrachtverkeer", vond Van den Berg.

Uiteindelijk kwam een motie op tafel om minister Schultz van Haegen op te jagen, zodat de Merwedebrug 'zo snel mogelijk op een veilige manier toegankelijk wordt voor alle verkeer'. Een meerderheid van de Statenfracties vond dat nogal overbodig. Daarom werd die verworpen.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.