Luid applaus voor oorlogsveteraan Edwin Hunt (99) en al die andere bevrijders van Gennep

videoGENNEP/MILSBEEK - Met herdenkingen in Gennep, Milsbeek en Ottersum stond de gemeente Gennep zaterdag uitgebreid stil bij 75 jaar leven in vrijheid.

Werd het Land van Cuijk in het najaar van 1944 bevrijd van de Duitse bezetter, Gennep en omstreken aan de andere kant van de Maas moesten nog tot februari 1945 geduld hebben.

Tijdens operatie Veritable werd ook Gennep bevrijd.

Gevallen soldaten

Op de militaire begraafplaats in Milsbeek stonden zaterdagochtend een paar honderd mensen, onder wie Limburgs gouverneur Theo Bovens, stil bij de viering van 75 jaar bevrijding.

Onder anderen Genneps burgemeester Willibrord van Beek legde een krans bij het monument op het ereveld waar gevallen soldaten begraven liggen. Ook de Duitse buurgemeenten Goch en Weeze lieten kransen achter in Milsbeek. 

Even hiervoor was er een herdenkingsdienst in de kerk van Milsbeek. Op de begraafplaats werd onder meer de Last Post gespeeld, evenals de volksliederen van Groot-Brittannië en Nederland. 

Veteraan Edwin Hunt (99), ondersteund door zijn Nederlandse begeleider van het ministerie van Defensie, legt een krans in Milsbeek.
Volledig scherm
Veteraan Edwin Hunt (99), ondersteund door zijn Nederlandse begeleider van het ministerie van Defensie, legt een krans in Milsbeek. © Ed van Alem

100 jaar

Major Edwin Hunt, die 23 februari 100 jaar hoopt te worden, was een van de aanwezige veteranen die 75 jaar geleden als onderdeel van de geallieerde troepen de Maas overstak om de regio Gennep te bevrijden.

Hij spreekt van een geslaagde herdenking in Gennep voor zijn in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde kameraden. ,,Ik weet dat de andere veteranen die hier aanwezig zijn dat ook vinden. Ik vind het fijn om weer even hier te zijn. De Nederlanders hebben in a very good way stilgestaan bij wat er 75 jaar geleden gebeurd is.’’

Enkele bevrijders van Gennep bij de herdenking in Milsbeek, onder wie de bijna 100-jarige Edwin Hunt (staand met wandelstok).
Volledig scherm
Enkele bevrijders van Gennep bij de herdenking in Milsbeek, onder wie de bijna 100-jarige Edwin Hunt (staand met wandelstok). © Ed van Alem

Een ontroerde Hunt was even later, aan het begin van de zaterdagmiddag, ook bij de officiële herdenking op de Niersbrug en het Vrijheidsplein in Gennep. Hij en enkele andere bevrijders kregen ook daar een luid applaus van de vele aanwezigen. 

Deze brug heet alweer even Highlanderbridge, ter ere van de Schotse bevrijders van Gennep. 

Herdenking van gevallen soldaten op het ereveld in Milsbeek.
Volledig scherm
Herdenking van gevallen soldaten op het ereveld in Milsbeek. © Ed van Alem

Vriendschap

Genneps burgemeester Van Beek vond het ‘heel speciaal’ dat enkele bevrijders van toen bij de herdenkingsplechtigheden dit weekeinde aanwezig kunnen zijn.

,,Dagen als deze zijn enorm belangrijk om bij stil te blijven staan. Vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend. We hebben zelf de verantwoordelijkheid om vrijheid door te geven aan volgende generaties.’’

Burgemeester Willibrord van Beek van Gennep legt bij het monument bij de Niersbrug in Gennep een krans.
Volledig scherm
Burgemeester Willibrord van Beek van Gennep legt bij het monument bij de Niersbrug in Gennep een krans. © Ed van Alem

Gouverneur Theo Bovens, Limburgs hoogste bestuurder, sprak over ‘nieuwe vriendschappen’ die na de Tweede Wereldoorlog met de Duitse buren ontstaan zijn.

 ,,Dat oorlog nooit meer onze vriendschap mag breken’’, sprak de Limburgse commissaris van de Koning de hoop uit. ,,In vrede los je namelijk meningsverschillen met je vrienden zoveel duurzamer op.’’

Jong en oud staan bij de Niersbrug in Gennep stil bij 75 jaar leven in vrijheid.
Volledig scherm
Jong en oud staan bij de Niersbrug in Gennep stil bij 75 jaar leven in vrijheid. © Ed van Alem

Eine Region

Ook de burgemeester van Goch sprak de paar honderd aanwezigen op en bij de brug over de Niers toe. Hij sprak van ‘een grote eer'.

,,Met de burgemeesters van Gennep, Bergen, Mook en Middelaar, Boxmeer, Cuijk, Weeze en Goch zitten we vaak bij elkaar voor Gedankenaustausch voor nog meer grensoverschrijdende samenwerking. We zijn vrienden geworden en zijn eine Region.’’

Zendamateurs zijn in het stadhuis van Gennep druk met heel oude apparatuur.
Volledig scherm
Zendamateurs zijn in het stadhuis van Gennep druk met heel oude apparatuur. © Ed van Alem

Ook zondag is het historische stadhuis van Gennep op de Markt nog omgetoverd, zoals 75 jaar geleden, tot militair hoofdkwartier van de Britse bevrijders, met uitzendingen van Radio Veritable. Op de eerste verdieping kunnen liefhebbers stokoude zendapparatuur zien.

Onder meer in de kelder van het eeuwenoude stadhuis en buiten bij het stadhuis proberen re-enactors bezoekers een beeld te geven van hoe het er 75 jaar geleden aan toe ging.

Battlefield Tour 

Zondag is er ook nog een zogeheten Battlefield Tour met eigen vervoer langs de slagvelden in de grensregio. Die begint even na negen uur in Groesbeek en eindigt om drie uur zondagmiddag in Gennep. 

In museum Het Petershuis in Gennep is nog tot en met 8 maart een expositie te zien over ‘onze bevrijders'. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement