Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. © marco magielse

Longread: Stadions en de schoonheid van het verval

LongreadBREDA - Toen Marco Magielse in de jaren zeventig als kind voor het eerst naar NAC ging, had hij niet alleen oog voor wat zich op het veld afspeelde. Hij keek ook veel om zich heen in het toenmalige stadion aan de Bredase Beatrixstraat.

Studio Sport
"Ik zat me echt te vergapen, vooral aan die hoge Engelse tribune. Ook tijdens Studio Sport lette ik op de stadions. Ik hoefde maar een blik op het beeld te werpen en ik wist waar de wedstrijd gespeeld werd."

Die fascinatie is daarna altijd gebleven. Als fotograaf heeft Magielse (1968) inmiddels meer dan 150 voetbalstadions- en velden vastgelegd in binnen- en buitenland.

Quote

Als er maar een verhaal achter zit

Marco Magielse

Genieten
Hij kan zowel genieten van een accommodatie met één oude tribune bij een Belgische tweedeklasser als van het kolossale San Siro-stadion in Milaan. “Als er maar een verhaal achter zit,” aldus Magielse, die geboren en getogen is in de Bredase wijk Tuinzigt en tegenwoordig in Geldrop woont.

De verhalen van de stadions vangt hij sinds de jaren tachtig in beelden. Hij ging toen studeren aan Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, samen met zijn broer Ron. “Ik wilde tekenen en schilderen, maar had ook interesse in fotografie. Dat kwam vooral ook door Ron, die was daar veel mee bezig en uiteindelijk zijn we allebei fotograaf geworden”.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. © marco magielse

De Bosuil
Voor zijn afstuderen maakte Magielse een expositie over de legendarische voetballer Abe Lenstra. Naast tekeningen gebruikte hij foto’s van stadions waar Lenstra als international speelde. “Ik kwam toen in het Olympisch Stadion en in De Bosuil in Deurne bij Antwerpen, want daar werden de interlands tussen Nederland en België gespeeld.” In dezelfde periode ging hij ook bij NAC fotograferen, waar hij uiteindelijk tot 2007 de foto’s bleef maken voor het programmaboekje.

Hij vertelt zijn verhaal in café De Bommel in Breda, waar hij zojuist door zijn broer op de foto is gezet voor dit artikel, want Ron is fotograaf voor BN DeStem. “Dat was wel even een bijzonder momentje,” lacht Magielse.

De Bommel is voor hem ook een bijzondere locatie. Magielse is huisfotograaf van de voetbalavonden Bier & Ballen die Chris van Nijnatten (persvoorlichter KNVB) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist AD) daar houden met gasten uit de voetbalwereld. Het is ook Mossou die er indirect voor heeft gezorgd dat Magielse de afgelopen jaren zijn stadionfotografie een flinke boost heeft gegeven.

Mossou schreef in 2012 het boek ‘Avondje NAC’. Zo kwam hij bij Magielse uit, want die had door zijn werk bij NAC een immens archief met foto’s. Zijn werk werd gebruikt voor het boek, waarvan inmiddels meer dan 13.000 exemplaren zijn verkocht. Later verscheen er ook nog een luxe-editie met zo’n honderd foto’s van Magielse. “Die heropleving in de interesse voor mijn oude in vergetelheid geraakte NAC-foto’s gaf een enorme kick.”

Hobby
Stadionfotografie is vooral altijd een hobby voor Magielse geweest, want hij verdient zijn brood met foto’s voor gemeenten, vakbladen en diverse organisaties. De enthousiaste reacties op zijn bijdragen in ‘Avondje NAC’ inspireerde hem tot het opzetten van de website DeSlagvelden.nl.

 Inmiddels staan daar zo’n 150 albums met foto’s van stadions op. De site kent ook een sectie met foto’s die betrekking hebben tot de Eerste Wereldoorlog. “Dat is ook een fascinatie van me. De overeenkomst is dat bij beide onderwerpen het verval een belangrijke rol speelt. Ik zie daar een zeker schoonheid in. Iets kan zo lelijk en troosteloos zijn dat het juist hele mooie foto’s oplevert.”

Hij fotografeert dan ook het liefste stadions met karakter. “Zo’n stadion als De Bosuil, dat is bijna middeleeuws met zijn rare constructie, betonnen paaltjes en vreemde paadjes.” Hij komt sowieso graag in België en Engeland. “In Nederland wordt iets dat oud is als snel gesloopt of opgeknapt. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. © marco magielse

Laten staan
In België en Engeland laten ze het gewoon staan. Een van mijn favoriete stations is dat van Royal Union Saint-Gilloise in Brussel. Daar waren de oude staantribunes achter de doelen helemaal overwoekerd met bomen en planten. Vorig jaar is die overwoekering weggehaald en kwamen die tribunes weer tevoorschijn. Dan heb je met echt te pakken. ”

Zijn stadionfoto’s hebben inmiddels in voetbalbladen gestaan als Hard Gras en Staantribune. Ook heeft hij een fotoboek gemaakt van De Bosuil en heeft hij enkele verjaardagskalenders gemaakt. Op een van die kalenders staat een foto die gemaakt is in stadion The Oval van Glentoran FC in het Noord-Ierse Belfast. Hij komt er graag omdat het nog intact is als een ouderwets Brits stadion. 

Op de foto staan juichende fans op een oude staantribune. “Het was 85e minuut toen Glentoran de winnend goal scoorde. Ik wilde de supporters fotograferen en opeens flits vlak voor me een juichende jongen als een dolle door het beeld. Die emotie in die entourage vastleggen, dat is echt prachtig.”

Niet alleen
In zijn fascinatie voor stadions, staat Magielse niet alleen. Er is een hele beweging van zogeheten ‘groundhoppers’. “Die bezoeken vooral stadions om er geweest te kunnen zijn. Ik ga er alleen heen als er echt iets bijzonders te zien is.” En te zien is er nog veel. Hij bezoekt zo’n veertig stadions per jaar en dat wil hij nog heel lang blijven doen. “Ik kan hier eeuwig mee doorgaan. Ik ga nu veel naar Engeland, maar ook in het Oostblok, Italië en Spanje is nog zoveel te zien en dan heb ik het nog niet eens over Zuid-Amerika.”

Zelf kon Magielse ook een aardig balletje trappen. Dat deed hij bij SAB in Breda en momenteel speelt hij nog in een veteranenteam in Geldrop. In echte stadions had hij nog nooit gespeeld, tot hij in 2013 mee kon doen aan een wedstrijd tussen bloggers en journalisten in het oude FC Wageningen-stadion (‘twee keer gescoord zelfs’). 

En een jaar later stond hij op het veld van ‘zijn’ De Bosuil bij een wedstrijd tussen supporters en oud-vedetten van FC Antwerp. “Omdat ik dat boekje had gemaakt had ik veel contacten met supporters. Die hebben me toen in hun elftal gesmokkeld. Dat was echt wel een droom die uitkwam. En er zaten nog 1500 supporters op de tribune ook!”  

Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. Stadion De Bosuil, toiiletvoorziening © Marco Magielse
Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. © marco magielse
Volledig scherm
Stadions en de schoonheid van het verval. © marco magielse
  1. Brabantse journalist uitgezet uit Marokko door geheime dienst: ‘Allemaal mannen met zonnebrillen. Het leek wel een film’
    PREMIUM

    Brabantse journalist uitgezet uit Marokko door geheime dienst: ‘Allemaal mannen met zonnebril­len. Het leek wel een film’

    VEESSEN/TILBURG - Achteraf denkt journalist Gerbert van der Aa dat hij misschien ‘iets te lichtzinnig’ is omgegaan met het feit dat hij niet op die plek in Marokko mocht zijn. Maar een hele duidelijke reden voor zijn uitzetting heeft Van der Aa - sinds dinsdag weer veilig thuis in het Gelderse Veessen - een week na dato nog steeds niet gekregen van de Marokkaanse autoriteiten.