Listige WhatsApp-fraude: 'Familielid' troggelt geld af
EINDHOVEN - Je krijgt via WhatsApp een berichtje van een bekende. Diegene heeft dringend je hulp nodig. Er moeten rekeningen worden betaald, maar er is een storing bij de bank. Of je het even voor wilt schieten. Als je in deze vorm van fraude meegaat, kan het je duizenden euro's kosten.
Hee, een berichtje via WhatsApp, van mijn oom. Het is hem echt, want op zijn profielfoto lacht hij me toe, met een biertje in zijn hand. Hij noemt me Jel in plaats van Jelle. Bedoeld om mijn vertrouwen te winnen, blijkt later. Het gesprek begint met de mededeling dat hij een nieuw nummer heeft omdat zijn andere gesneuveld is. Ik mag het oude weggooien. Braaf volg ik de instructie op, waarna het gesprek een andere wending krijgt.
Storing
Opeens heb ik meerdere Whatsapp-oproepen gemist van het nummer dat zegt mijn oom te zijn. Als ik probeer terug te bellen krijg ik telkens geen gehoor. Het gesprek blijft beperkt tot berichten. Of ik hem even ergens bij kan helpen. Welke bank ik heb. Hij wil namelijk rekeningen betalen maar er is een storing bij zijn bank. Kan ik misschien iets voorschieten?
Artikel gaat onder de foto's verder
Als ik bel, krijg ik telkens een Lebara-voicemail van een prepaid nummer. Wanneer ik vraag of hij me met de vaste lijn kan bellen, krijg ik te horen dat hij niet thuis is. Alles riekt naar oplichterij. Maar toch, de natuurlijke manier van communiceren en de profielfoto geven het gevoel dat het echt is. Alleen weet ik één ding zeker: mijn oom zou nooit om geld vragen. Ik besluit zijn vaste lijn te bellen en inderdaad: mijn oom zit nietsvermoedend op de bank met zijn telefoon roerloos naast zich.
Naar de Fraudehelpdesk dus maar. Daar vertelt iemand dat jaarlijks tientallen mensen worden opgelicht via zulke listige WhatsApp-fraude. In 2017 kwamen bij de Fraudehelpdesk 46 meldingen binnen van gedupeerden. De totale schade van de slachtoffers over 2017 bedraagt 16.598 euro.
Hoe gaan deze Whatsapp-fraudeurs te werk?
Een veelgebruikte methode die ook in mijn geval blijkt te zijn toegepast, begint bij Marktplaats. Daar heeft de oplichter mijn naam en telefoonnummer bij een advertentie gevonden. Met die gegevens zoekt hij op Facebook naar mijn vrienden of familieleden. Er is bijvoorbeeld vaak wel een foto te vinden waar tekst bij staat: ‘Mijn oom en ik’, of iets dergelijks. En vaak staan bij zo'n foto ook reacties. In dit geval ziet de oplichter bijvoorbeeld staan: 'Ha Jel', en dus gebruikt hij in zijn appje ook die naam. Dit moet voor de ontvanger heel natuurlijk aanvoelen. Ook steelt hij de openbare profielfoto van mijn familielid om vertrouwen te wekken op WhatsApp.
Wat kun je tegen zulke fraude doen?
De Fraudehelpdesk geeft een belangrijke tip: zoek altijd via een ander kanaal dan Whatsapp contact met de bekende van wie het onbekende telefoonnummer zou zijn. Zo kun je verifiëren of het verhaal klopt. Daarnaast kun je ook voorzorgsmaatregelen nemen om deze vorm van fraude te voorkomen:
- Zet bij je advertentie op Marktplaats nooit je telefoonnummer openbaar, maar geef dat pas als je al contact hebt met de mogelijke koper.
- Scherm je Facebookprofiel zo veel mogelijk af. Zorg dat je profiel niet op openbaar staat, maar bijvoorbeeld alleen leesbaar voor je Facebookvrienden.
- Zorg ervoor dat je vriendenlijst op Facebook ook is afgeschermd, dus alleen zichtbaar voor Facebookvrienden.
- Je profielfoto op Facebook is altijd openbaar. Het is dus raadzaam om een plaatje te pakken waar je niet direct herkenbaar op te zien bent.
Je bent er toch ingestonken, wat nu?
Aangifte doen bij de politie heeft alleen zin als er ook echt een strafbaar feit gepleegd is. In andere gevallen volstaat een melding bij Fraudehelpdesk.nl. Deze website inventariseert gevallen van internetoplichting en helpt de politie aan informatie over daders indien mogelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Intercom half jaar kapot, flatbewoners doen niet meer open: ‘Wat als er een ambulance voor de deur staat?’
BREDA – Ze kunnen aanbellen wat ze willen, maar voor vreemde mensen doen bewoners van de flat aan de Middellaan in Breda niet meer open. Dat krijg je als de intercom al een half jaar niet werkt.Breda -
Medewerker vergeet alarm: pand van tankstation in Boxmeer staat vol rook
Het gebouw van een Shell Tankstation aan de Beugenseweg in Boxmeer stond zondagmorgen vol rook. Daardoor kon het pompstation niet op tijd open.Boxmeer -
PREMIUM
Voor Auassar houdt het op na 18 jaar betaald voetbal: ‘Ik kijk naar wat mij brandstof geeft’
Wie weet moet Adil Auassar (36) straks een Europees avontuur van Sparta thuis op de bank volgen. ,,Of misschien vraag ik of ik mee mag ter ondersteuning, maar meer zal het niet worden”, aldus de aanvoerder, die na dit seizoen een punt zet achter achttien jaar professioneel voetbal.Waalwijk -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUM
Zelf je woning showen op Open Huizendag: ‘Makelaar weet niet alle details’
OUDENBOSCH/BERGEN OP ZOOM – Een woning ziet er online altijd net wat anders uit dan in het echt. Dat weten huizenverkopers die meedoen aan Open Huizendag maar al te goed. ,,En nu kan ik er zelf over vertellen. Je kent je eigen huis toch het beste.”Oudenbosch, Bergen op Zoom -
-
-
PREMIUM
Volop regionale en nationale belangstelling voor uitvaart van Paul Rüpp: ‘Een bijzonder mens’
UDEN – Bevlogen, welbespraakt, erudiet, strateeg, tacticus, inspirator, vernieuwer en bovenal een bijzonder mens. Paul Rüpp, burgemeester van Maashorst, kreeg zaterdag tijdens zijn uitvaart alle lof toegezwaaid. Door sprekers van regionale, provinciale en nationale allure.Oss, Uden -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer