Volledig scherm
© Illustratie: Anouk Corstiaensen

Liefde voor de EU en andere emoties vanuit West-Brabant

BREDA - Een delegatie uit West-Brabant gaat naar Brussel om bij te praten met het Europees Parlement. Heeft dat zin? "Ik erger me soms dood. Je proeft de machteloosheid."

Het was nog flink aanpoten, daar in Brussel. Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is net terug van een reisje naar de Belgische hoofdstad waar hij het Europees Parlement bezocht. Het werd eens tijd om eens bij te praten over de vraag wat de Europese Unie kan bijdragen aan een mooier en beter West-Brabant. Petter ging niet alleen. Ruim dertig bestuurders en ambtenaren stapten ook op de bus, om twee dagen te netwerken.

De vraag is: wat levert deze trip de West- Brabantse burger op?

Goeie vraag, zegt Petter…

Waarna hij losbarst in een betoog dat bol staat van 'nadenken over inhoud en structuren', 'economie en ruimte als speerpunten' en 'het leggen van ambtelijke verbanden'.

Ja ja, dat is vast heel belangrijk. Maar ook heel bestuurlijk. Wat heeft, om maar eens iemand te noemen, een loodgieter uit Bergen op Zoom aan al die retoriek?

"Voor hem wordt het zichtbaar dat de economie groeit, het midden- en kleinbedrijf meer orders krijgt… Dat er werk deze kant op komt. Die loodgieter zal ongetwijfeld aan het werk kunnen."

Blijkbaar is een groeiende economie geen beletsel voor veel mensen om er toch anti-Europese gevoelens op na te houden. Kijk maar naar Groot-Brittannië, waar de Brexit doorgaat, ook al worden de Britten daar niet per se beter van.

"De Brexit… Dat is precies wat we niet willen. De Britten hebben een deur achter zich dicht getrokken. Was dat verstandig? Tja, je kunt natuurlijk heel sceptisch zijn, maar aan de andere kant kun je maar beter uit de Europese Unie halen wat erin zit."

Kan Nederland uit de unie stappen?

"Nederland is zó klein en moet het zo nadrukkelijk hebben van de export dat een 'Nexit' voor mij onvoorstelbaar is. Nederland is onderdeel van dat organisme dat Europa heet. Al eeuwen lang."

Eruit halen wat erin zit. Dat klinkt ook niet erg liefdevol…

"Nee, dat klopt. Het is juist erg pragmatisch. Maar ja, de Europese Unie is voor veel mensen ook een erg abstract fenomeen. Wat daar gebeurt, speelt zich ver boven onze hoofden af. Op veel vlakken is het een in zichzelf gekeerd instituut geworden. Dat klinkt niet liefdevol, maar West-Brabant ligt wél vlak bij de grens met België. Dus we moeten wel een béétje enthousiast zijn. Onze belangen gaan verder dan West-Brabant... Die blijven niet steken bij de grens. Dus moeten we grensontkennend denken. Alles haakt in elkaar. Zodra er een Nederlands-Belgisch belang is, kom je vanzelf een keer in Brussel terecht."

Kunnen het in West-Brabant stellen zonder Europese subsidies?

"Ik weet echt niet hoeveel de West-Brabantse belastingbetaler aan de Europese Unie betaalt, maar ik weet wél dat er bijna geen project meer mogelijk is zonder een bijdrage uit Brussel."

Lees zaterdag meer in BN DeStem