Volledig scherm
© ANP

Lichte groei aantal basisschoolleerlingen grote gemeenten West-Brabant (kaartje)

ETTEN-LEUR - Het aantal basisschoolleerlingen blijft naar verwachting de komende jaren dalen. Vooral in de krimpregio's zal dit het geval zijn, terwijl in de grote steden het aantal 4- tot 12 jarigen groeit juist groeit en naar verwachting ook (tot 2023) zal blijven groeien. In West-Brabant is er een lichte groei in de gemeenten Breda, Bergen op Zoom, Rucphen en Waalwijk.

Dat blijkt uit de Bevolkingsprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen zeven jaar daalde het aantal 4- tot 12-jarigen al; die krimp zal vooral doorzetten in Limburg, Groningen, Friesland, de Achterhoek en Twente. Het gaat vooral om regio's die de afgelopen jaren sterk zijn vergrijsd en ontgroend, waardoor er niet veel kinderen bijkomen.

Op Breda, Bergen op Zoom, Rucphen en Waalwijk na, zal naar verwachting het aantal basisschoolleerlingen in de rest van West-Brabant tot 2023 dalen. In de gemeente Alphen-Chaam is de daling het sterkst met 25,1 procent.

Stijging na 2023

Na 2023 zal het aantal basisschoolleerlingen volgens de prognose weer stijgen. Het CBS verwacht dat Nederland rond 2023 ruim 1,4 miljoen kinderen telt in de basisschoolleeftijd. Dat zijn er 74 duizend minder dan in 2015. Als het aantal na 2023 weer stijgt, zullen we naar verwachting in 2030 weer evenveel kinderen hebben als nu.

Alleen in de gemeenten Tholen, Steenbergen, Halderberge, Moerdijk, Gilze-Rijen en Werkendam zal de daling zich voortzetten tussen 2023 en 2030.

Toch zijn de cijfers over basisschoolleerlingen in de toekomst met onzekerheden omgeven, geeft het CBS aan. Zo zijn immigratie, economische ontwikkeling en woningbouw moeilijk te voorspellen. De werkelijke cijfers kunnen dus afwijken van de prognose.