Volledig scherm
Het kuiken van een koolmees heeft honger. © Shutterstock

Leuk, zo'n mees. Tot hij je fruitoogst opvreet

DEN BOSCH - Leuk, zo’n pimpel- of koolmees met zijn gele borst in de achtertuin. Maar ze moeten niet je complete fruitoogst vernielen.

Brabantse fruittelers zijn dan ook een stuk minder enthousiast als de guitige vogelsoort weer de kop opsteekt. Een deel van hun oogst verdwijnt namelijk in de kleine mezenmagen. Zo zetten ze hun snavel bijvoorbeeld met veel plezier in rijpe conference-peren en daar kan een teler eigenlijk niets aan te doen. Het karakteristieke zangvogeltje is namelijk lid van een beschermde diersoort.

Quote

Van alle zangvogels veroor­zaakt de mees de meeste problemen: 84 procent van de schade komt voor zijn rekening.

Faunafonds

Hoeveel schade mezen aanrichten is niet helemaal duidelijk, maar de vogel staat met stip op nummer een wanneer fruittelers wordt gevraagd: van welke soort ondervindt u de meeste schade? Mezen zijn volgens een onderzoek van het Faunafonds schadelijker dan spreeuwen en kraaien. Van alle zangvogels veroorzaakt de mees de meeste problemen: 84 procent van de schade komt voor zijn rekening.

Hoe lastig ook, de meeste fruittelers kunnen daar wel mee leven. Oók omdat ze tot 1 januari 2017 rekening konden houden met een schadevergoeding van het Faunafonds. Maar het fonds is opgedoekt en nu zijn de provincies verantwoordelijk voor het ‘mezenbeleid’.

Volledig scherm
Ton Braspenning, lid van Provinciale Staten voor het CDA uit Strijbeek. © ron magielse / pix4profs

En daar zit ‘m het probleem, zegt Ton Braspenning, lid van Provinciale Staten voor het CDA. ,,Het provinciebestuur van Brabant vindt dat mezenschade tot het ‘normaal ondernemersrisico’ hoort. Daarom wordt er door Den Bosch ook geen schadevergoeding meer uitgekeerd’’, aldus het Statenlid uit Strijbeek.

‘Normaal ondernemersrisico’ 

Maar er is helemaal geen sprake van een ‘normaal ondernemersrisico’ , gaat hij verder: ,,Het is een risico waar fruittelers niets aan kunnen doen. De mees is tenslotte, en terecht, een beschermde vogel. Maar zonder vergoeding wordt het nemen van effectieve en verantwoorde maatregelen onmogelijk.’’

Volledig scherm
Een pimpelmees in actie. © ThinkStock

Eind vorig jaar was er even hoop dat de schadevergoeding zou terugkeren. De Nederlandse Fruittelers Organisatie ging in augustus tegen het afschaffen van de schadevergoeding door het Faunafonds en de provincies in beroep. De rechter en later de Raad van State gaven de organisatie gelijk: bij vraatschade moet schadevergoeding worden gegeven.

Maar het Brabantse provinciebestuur blijft bij zijn standpunt: mezenschade is een ondernemersrisico. En dat pikt Braspenning niet. Met weer een nieuw fruitseizoen voor de deur wil hij weten of Brabant zich alsnog aan de uitspraak van de Raad van State gaat houden.

Overigens is de aanwezigheid van mezen niet alleen vervelend voor de fruittelers. Ze zijn ook handig in de strijd tegen rupsen en andere insectenplagen. Ook opvallend: mezen die in boomgaarden broeden zijn volgens een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie zelden verantwoordelijk voor aangepikte peren of ander fruit. Daarvoor houden de onderzoekers ‘zwervende vogels van elders’ voor verantwoordelijk.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement