De Lichtjesoptocht in Boxmeer.
Volledig scherm
De Lichtjesoptocht in Boxmeer. © Ed van Alem

Lachend en huilend carnaval in Land van Cuijk en Gennep

REPORTAGEGENNEP/CUIJK - Een carnavalsweekend van lachen en huilen. Dat was het in het Land van Cuijk en Gennep. Met een normaal verlopen zaterdag en een zondag vol optochtafzeggingen. En toch nog bikkels die wel meetrokken in een van de spaarzame optochten die doorgingen.

Velp bij Grave had geluk. Daar ging de optocht zaterdagmiddag is door. De bijzondere verlichte optocht van Boxmeer kon ‘s avonds ook gewoon door de straten van het dorp trekken. Ondanks de winderige weersomstandigheden die ook zaterdag al heersten.

In Wanroij ging de optocht ook door en was het ook nog 's gezellig.
Volledig scherm
In Wanroij ging de optocht ook door en was het ook nog 's gezellig. © Ed van Alem

Slagveld op zondag

Een dag later, zondag, was het een slagveld. De ene na de andere optochtcommissie of carnavalsvereniging besloot de stekker uit de optocht te trekken. De carnavalsoptochten van Gennep en Milsbeek werden verplaatst. In Gennep gaat de stoet op dinsdag trekken om 13.30 uur, na de kinderoptocht. De voorzitter van carnavalsvereniging Bombakkes in Gennep, Marco Seelen, zegt alleen maar begrip te hebben gehoord voor het verplaatsen van de Gennepse optocht naar komende dinsdag. ,,Veiligheid gaat voor alles. Ik waaide zelf ook bijna weg.” Volgens hem was de keus niet zo moeilijk.

Optocht Mill, Water genoeg om te dweilen.
Volledig scherm
Optocht Mill, Water genoeg om te dweilen. © Ed van Alem

Stekker eruit

Ook in Cuijk, Beers, Overloon en Sint-Anthonis werd de stekker eruit getrokken. In Beers gebeurde dat pas op een zeer laat tijdstip. Cuijk had zaterdag al besloten om de optocht, mocht hij doorgaan, zonder wagens te laten verlopen. Uiteindelijk werd de optocht helemaal geschrapt. Volgens Theo Hoefs van de optochtcommissie in Cuijk wordt alles op alles gezet om de tocht nog op een later tijdstip, na de carnaval, door te laten gaan. ,,Maandag lukt niet en dinsdag is er de 11-kroegentocht. Dat gaat niet samen met een optocht.”

Hoefs zegt dat het een moeilijke beslissing was om de tocht af te gelasten. Maar de onveilige situatie was doorslaggevend. ,,En wie doe je er een plezier mee als je nu een optocht houdt?” Niemand komt kijken en voor de deelnemers is storm en regen ook geen pretje, zegt hij.

Lichtjesoptocht in Boxmeer.
Volledig scherm
Lichtjesoptocht in Boxmeer. © Ed van Alem

Lagere wagens

Opmerkelijk is dat de optochten in Wanroij, Mill, Sint-Hubert en Wilbertoord wel doorgingen. In Sint-Hubert gebeurde dat met alleen lagere wagens. In Mill zei Regie Roefs van de carnavalsvereniging dat het een zeer natte optocht was, maar dat er geen rare dingen waren gebeurd, zoals wegwaaiende onderdelen. Ook zouden zich geen deelnemers hebben teruggetrokken.

De carnavalsverenigingen van Gennep en Milsbeek lieten wel hun afsluitprogramma doorgaan. De verenigingen vervroegden deze programma’s.

In Noord-Brabant zijn zondag meer dan 100 optochten afgelast of verplaatst naar een andere dag.

De Mèrtzitting in Gennep. de Markt was weer druk bezocht dit jaar. Het was voor de 19de keer.
Volledig scherm
De Mèrtzitting in Gennep. de Markt was weer druk bezocht dit jaar. Het was voor de 19de keer. © Theo Peeters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement