Volledig scherm
© Thinkstock

'Kwart van jongeren krijgt pikante foto's via social media'

BREDA - Zo'n 25 procent van de jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar heeft weleens een pikante foto ontvangen via social media, ook wel sexting genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland.

De organisatie ondervroeg 1200 jongeren in verband met Safer Internet Day, waarop in meer dan honderd landen aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door tieners.

Uit onderzoek blijkt dat meisjes iets vaker aan sexting doen dan jongeren, wat betekent dat zij vaker pikante foto's versturen. Van de meisjes is dat ongeveer 7 procent. Ongeveer een op de twintig jongens heeft weleens aan sexting gedaan.

Bewuster
Wel zijn jongeren de laatste jaren bewuster geworden van de mogelijke gevolgen van het versturen van naaktfoto's: het merendeel van de ondervraagde tieners is bang dat de foto's verspreid zullen worden. De helft van de jongeren vindt sexting 'dom'.
​Safer Internet Centre Nederland waarschuwt tieners geen pikante foto's te sturen via Snapchat. Dat lijkt veilig. Maar als de ontvanger een screenshot maakt, kan de foto alsnog overal terechtkomen.