Volledig scherm
Wildplassen © BD

Kwart miljoen euro aan wildplasboetes; Hoeveel mensen konden het in jouw gemeente niet ophouden?

BRABANT - Na het stappen tegen een lantaarnpaal een plasje doen, of bij een boom in de schaduw. Wildplassen of - poepen kan je een boete van 140 euro opleveren. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft op een rij gezet hoeveel Brabanders met hoge nood de afgelopen jaren op de bon werden geslingerd.

Daarbij moeten wel eerst een aantal aanmerkingen worden gemaakt. Zo is wildplassen niet wettelijk strafbaar. Het Wetboek van Strafrecht heeft geen bepalingen die in verband staan met het doen van je behoefte in het openbaar. Maar gemeenten stellen het zelf vaak strafbaar in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV). 

Het laatste wat meegewogen moet worden bij het kijken naar de cijfers is dat het gaat om waar de mensen betrapt zijn. Een Bosschenaar die in Eindhoven op stap is en een mooie boom uitzoekt, wordt onder Eindhoven geregistreerd in de cijfers, en niet onder Eindhoven.

Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven

Door dat laatste stukje informatie lijkt het logisch om eerst eens naar de grote steden te kijken. We beginnen met Breda waar vorig jaar 424 bomen extra bewaterd werden. Dat zijn bijna 100 boetes meer dan een jaar ervoor. 

Volledig scherm
© Thinkstock

Daarmee scoort de stad het hoogste van de vier grote Brabantse steden. In Tilburg bleef de teller steken op 400, in Den Bosch ging het om 285 bekeuringen en Eindhoven tikte slechts 257 boetes af. 

Tilburg lijkt ook nog te breken met de landelijke trend. Waar in andere steden over het algemeen meer mensen in staat zijn om hun plasje op te houden, ziet Tilburg juist dat het aantal nauwelijks daalt. In Eindhoven lag het aantal boetes in 2017 een stuk hoger dan de 2016 (184 boetes) en 2015 (192 boetes). 

In heel Brabant werden vorig jaar 2.038 boetes uitgedeeld voor wildplassen of -poepen. Dat komt neer op een totaal boetebedrag van 285.320 euro.

Nederland

In Nederland kwam het aantal boetes vorig jaar neer op zo'n 14.000. Dat betekent dat 38 Nederlanders per dag een prent kregen. Daarmee werd in totaal ongeveer 1,8 miljoen euro opgehaald.

Het aantal boetes lag in 2017 al een stuk lager dan in 2013. Het zogenaamde piekjaar voor de wildplasser leverde ruim 21.000 boetes op.

Bekijk hieronder hoeveel mensen in jouw gemeente gepakt zijn tijdens het openbaar hun behoefte doen.