‘Den Draad’ was een meer dan 300 kilometer lange grensbarrière die in de Eerste Wereldoorlog het bezette België scheidde van het neutrale Nederland.
Volledig scherm
‘Den Draad’ was een meer dan 300 kilometer lange grensbarrière die in de Eerste Wereldoorlog het bezette België scheidde van het neutrale Nederland.

Krokussen langs de hele grens gaan Dodendraad uit '14-'18 tot leven brengen

Honderdduizenden witte krokussen, langs de hele Belgisch-Nederlandse grens, gaan de Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog in herinnering roepen. De bollen gaan oktober 2018 de grond in.

Het initiatief komt van de Stichting Verhalis, die dinsdag de plannen in het Belgische Ravels toelicht. Ze doet dat samen met vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en heemkundigen uit het grensgebied.

De Duitsers richtten in 1915 een elektrische versperring van 2000 Volt langs de hele grens op. Die moest voorkomen dat jonge Belgen via het neutrale Nederland de oversteek naar Engeland maakten om zich bij de geallieerde troepen aan te sluiten. Ook deserteurs, spionnen en smokkelaars moest 'den draad' tegen gaan houden. Omdat de gevaren van elektriciteit in die tijd nog niet zo bekend waren, werden vele honderden 'doodgebliksemd' aan de draad. 

Onder andere bij Baarle-Nassau hebben heemkundigen een deel van de Dodendraad gereconstrueerd. Op de foto Gitte Tilburg en Herman Janssen.
Volledig scherm
Onder andere bij Baarle-Nassau hebben heemkundigen een deel van de Dodendraad gereconstrueerd. Op de foto Gitte Tilburg en Herman Janssen. © baarle hertog

Verhalis specialiseert zich in bijzondere erfgoedprojecten. Behalve een landkunstwerk van witte krokussen werkt de stichting ook aan een fietsroute van 350 kilometer langs het traject van de Dodendraad. Voor de witte krokus is gekozen omdat die het meest lijkt op de isolatoren ('potjes') die aan de Dodendraad hingen. In 2015 werd bij Zundert langs een klein deel van het traject al een lint van krokussen geplant.

Het levend monument heeft wat Verhalis betreft niet alleen historische waarde. Het is ook relevant voor 'onze tijd waarin weer zoveel mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld en landen hun grenzen weer met prikkeldraad sluiten'. 

Acteurs spelen in het Openluchtmuseum na hoe het er in de Eerste Wereldoorlog aan toeging rond de dodendraad.
Volledig scherm
Acteurs spelen in het Openluchtmuseum na hoe het er in de Eerste Wereldoorlog aan toeging rond de dodendraad. © POPOVA FOTOGRAFIE
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.