Voetbalvereniging V.V. Bladella kwam in opspraak na het wegsturen van 4 jeugdleden die onvoldoende loten voor de nieuwjaarsloterij hadden verkocht.
Volledig scherm
Voetbalvereniging V.V. Bladella kwam in opspraak na het wegsturen van 4 jeugdleden die onvoldoende loten voor de nieuwjaarsloterij hadden verkocht. © ANP

Kritiek op Bladella slaat om in lof en begrip

BLADEL - Een berg stront kreeg het bestuur van Bladella over zich heen omdat het lidmaatschap van vier jeugdspelers werd opgezegd. Maar de meningen zijn aan het kantelen. Zelfs de grootste criticasters erkennen nu dat er niets mis is met de maatregel van de Bladelse voetbalclub.

Hij heeft zich ontzettend gestoord aan de eenzijdige berichtgeving en beeldvorming, zegt René Walenberg, voorzitter van Bladella. „Eén moeder vertelt een klein stukje van het verhaal. 'Bladella zet vier jeugdspelers uit de club omdat ze niet genoeg loten hebben verkocht', roepen de media. En daardoor is dit zo groot geworden."

Mening
Telefonische bedreigingen, cameraploegen en microfoons van landelijke media. Iedereen had de afgelopen dagen een mening over de Kempische club. De KNVB verzocht Bladella dringend de maatregel tegen de vier jeugdspelers te heroverwegen. Maar zelfs op het hoogtepunt van de storm hield het bestuur de rug recht. „Wij gaan niet van standpunt veranderen", zegt Walenberg nog steeds vastbesloten.

Al in 2010 is in de ledenvergadering besloten dat jeugdleden verplicht minimaal voor 25 euro loten gaan verkopen om een bijdrage te leveren aan de club. Wie niet voldoet aan die verplichting betaalt dat bedrag bij aan contributie. „We doen dit al zeven jaar, net als veel andere clubs. Je kunt de oren niet laten hangen naar twee of drie ouders."

Contributie
In feite zijn er twee principiële meningsverschillen tussen de club en voetbalmoeder Maaike Rietveld, die naar de media stapte. Ten eerste over de contributie. De bijdrage van de loten is daar onderdeel van. Als de contributie niet voldaan wordt, wordt het lidmaatschap opgezegd. Zo is het vastgelegd in de statuten en daar handelt het bestuur naar. Voetbalmoeder Maaike Rietveld vindt de hoogte van de contributie 'te gortig'.

Ten tweede de vraag wat het lidmaatschap van een vereniging betekent. Rietveld vindt dat je een kind van tien geen verplichtingen mag opleggen. Voor het bestuur van Bladella is de maatschappelijke binding tussen leden juist essentieel. „Anders kun je net zo goed een BV oprichten", zegt Walenberg, in het dagelijks leven directeur van Senzer, het werkbedrijf voor regio Helmond-De Peel. Vrijwilligerswerk is belangrijk om een club draaiende te houden. „Als lid van een club ben je niet alleen consument."

Oplossing
De voorzitter heeft gemerkt dat de meningen over Bladella ten positieve zijn gekeerd nu de nuance bij meer mensen is doorgedrongen. Zo was Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, een paar dagen geleden nog ongehoord kritisch. Ze ging toen echter uit van een royement van de vier jeugdspelers. Het opzeggen van het lidmaatschap is een veel minder zware maatregel. En volgens haar gerechtvaardigd als contributie niet wordt betaald.

„Dan is er niets mis met het besluit van Bladella. De verplichting van het loten verkopen drukt niet op de kinderen. Ouders kunnen er immers ook voor kiezen de 25 euro te betalen. En als je de contributie te hoog vindt, doe je je kind op een goedkopere korfbal- of kantklosvereniging." Alle lof voor de voetbalclub, wat Olfers betreft, omdat die zelfs een alternatief heeft aangeboden: de kinderen karweitjes laten doen.

De KNVB blijft Bladella nog steeds dringend verzoeken de maatregel te heroverwegen en een oplossing te zoeken. „De kinderen moeten kunnen voetballen."
Die oplossing wil Bladella ook, zegt Walenberg. „Maar we leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders. We verplichten niemand iets, het is een vrij land. Wie de contributie te hoog vindt, kent de consequentie: onder de vereniging uit."

  1. Ouders druk door corona? Nee, dan de juf. ‘Vrij? Ik weet niet eens meer wat dat ís!’
    PREMIUM

    Ouders druk door corona? Nee, dan de juf. ‘Vrij? Ik weet niet eens meer wat dat ís!’

    VLIJMEN - Ja, ze overstelpen ouders met huiswerklijstjes en instructiefilmpjes. Maar als u denkt dat leraren nu zélf vooral zitten te relaxen in het lentezonnetje, heeft u het dus mooi mis. Op basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen zijn ze drukker dan ooit door al die nieuwe digitale skills, spammende uitgevers, de noodopvang en zorgen om leerlingen. En als de juf dan ‘s avonds laat nog een mailtje krijgt met een vraag over een opdracht, dan denkt ze ‘geweldig!’ ,,Ze storen me nóóit!”