Volledig scherm
Bergsche Maas bij Raamsdonksveer Foto Anton Mureau op Instagram #bndestem © Anton Mureau

Koudste meivakantie ooit verwacht

De meivakantie begint vandaag en vooral op de wegen in het zuiden belooft het heel druk te worden.   Het wordt de koudste meivakantie ooit, sinds die officieel is ingevoerd in 1993. De middagtemperatuur komt vaak niet of nauwelijks aan de 10 graden.

Verder is het wisselvallig weer met vooral dinsdag, woensdag en ook op donderdag, op Koningsdag, geregeld buien. Daarbij is zelfs kans op hagel en onweer.

Meestal warmer en zonniger tijdens meivakantie

De meivakantie bestaat nog niet zo lang, vanaf 1993 is er officieel een week vakantie rondom Koningsdag (vroeger Koninginnedag). Scholen geven soms een extra week vrij, als dat uitkomt in verband met Bevrijdingsdag.

In de 25 jaar dat de meivakantie nu bestaat, was het meestal warmer en zonniger dan dit jaar. De mooiste uitschieter was 2007, toen was het de hele vakantieweek droog en was de gemiddelde temperatuur bijna 15 graden over dag en nacht. 

Koude week

De meivakantie van 2010 was het tot dusver het koudst, met gemiddeld 8,7 graden. Maar de vakantieweek gaat daar dit jaar zeer waarschijnlijk nog onder eindigen, met gemiddeld 7 tot 7,5 graden.

De Koningsdag staat waarschijnlijk in het teken van afwisselend wolken en soms flinke zonnige momenten, maar er zijn ook een verspreid buien die overtrekken.

Volledig scherm
Koude meivakantie © Thinkstock