Koning arriveert bij BIC Eindhoven
Volledig scherm
Koning arriveert bij BIC Eindhoven © Michel Theeuwen

Koning Willem-Alexander komt aan bij BIC Eindhoven voor officiële opening

EINDHOVEN - Koning Willem-Alexander is zojuist aangekomen bij de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Hij verricht daar straks de officiële opening van deze ‘fabriek van de toekomst’ aan de Rijtackerweg voor de high tech maakindustrie. 

Willem-Alexander stapte even na half elf uit de koninklijke limousine aan de voet van de trappen naar de entree van het gebouw. Hij werd daar ontvangen door commissaris van de koning van Noord-Brabant Wim van de Donk, burgemeester John Jorritsma van Eindhoven en directeur Ferdinand Gremmen van BICBV/SDK Vastgoed. 

BIC fase 1 telt 100.000 vierkante meter bedrijfsoppervlakte waar toeleveranciers, specialistische bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen uit de Brainport Regio (samen) werken. Aan fase 2 van ‘the next generation van de high tech maakindustrie’ wordt al gewerkt. Die moet 300.000 vierkante meter gaan bevatten. Uiteindelijk is er op het 200 hectare grote terrein plaats voor vijf van zulke gebouwen met veel gedeelde voorzieningen en ruimtes. 

De koning ging met het gezelschap het gebouw in. Daar krijgt hij een rondleiding die niet voor publiek en pers toegankelijk is. Zijne Koninklijke Hoogheid spreekt onder meer met mensen van high tech-bedrijf KWME (directeur Edward Voncken is een van de initiatiefnemers voor de totstandkoming van BIC), medewerkers en studenten van het Summa College en vertegenwoordigers van het Fieldlab, een gezamenlijk innovatieproject in BIC. In de tussentijd draaien de bedrijven in het verzamelgebouw - waar inmiddels zo’n 1000 mensen werken - ‘gewoon’ door, zo is de bedoeling. Donderdagmorgen waren er in ieder geval nog echte lessen bij het Summa. Ook heeft Willem-Alexander een gesprek met een twintigtal topmensen uit het bedrijfsleven van de Brainport-regio. 

Daarna is er deel één van de officiële opening voor de 1500 genodigden - medewerkers, studenten en  betrokkenen bij de totstandkoming en bouw van de BIC tussen Rijtackerweg, Beatrixkanaal, Antony Fokkerweg en N2/A2. 

Dat gebeurt op een groot podium voorzien van de nieuwste technische snufjes op het gebied van audio-visuele hulpmiddelen. Op vier tijdelijke tribunes zien de aanwezigen een nieuwe film over BIC en presentaties van diverse betrokkenen zoals gedeputeerde Erik van Merrienboer, John Jorritsma en Ferdinand Gremmen. De koning krijgt hier een eerste opdracht voor de officiële opening; wat dat precies is wordt nog geheim gehouden. 

Daarna gaat het gezelschap naar buiten waar Willem-Alexander aan de voet van de entreetrappen een kunstwerk van Juul Rameau, een Eindhovense kunstenares en ontwerpster, onthult. Daarna is er nog een persconferentie van alle betrokken instanties. Maar dan heeft de koning - na het maken van een groepsfoto - het groene terrein aan de Rijtackerweg al weer verlaten. De openingsdag eindigt met een symposium over het werk op de BIC. 

Koning gaat naar binnen bij B I C Eindhoven
Volledig scherm
Koning gaat naar binnen bij B I C Eindhoven © Michel Theeuwen
Opening BIC in Eindhoven
Volledig scherm
Opening BIC in Eindhoven © Michel Theeuwen