Volledig scherm
actievoerders van Konijn in Nood slaan kooien in Moergestel aam gruzelementen. © Tom Tacken

Konijn in Nood komt aan bij Moergestelse 'dierenhel'

VideoMOERGESTEL - Gelaten heeft Moergestel de demonstratie van actiegroep Konijn in Nood zaterdag aan zich voorbij laten gaan. Het dertigtal dierenactivisten ontmoette langs de kant vooral scepsis. ,,Op ons dorp komt zo’n actie redelijk vijandig over”, verwoordde Moergestelnaar Jos Denissen de stemming.

Even werd het grimmig, toen een witte Caddy op de Oostelvoortjes door een haag van actievoerders scheurde. Daar was bij de konijnenfokkerij van de familie Van Dijk juist de fakkeltocht geëindigd. Die ging op het Sint Jansplein van start, nadat met mokers was ingehakt op konijnenhokken.

Actievoerder Peter Janssen, bekend als Vegan Streaker, wist de Brabantse Statenfractie van de Partij voor de Dieren aan zijn zijde. ,,Konijnen moeten kunnen rennen en graven”, speechte fractievoorzitter Marco van der Wel. Hij pleitte voor ‘uitfasering van de kooihuisvesting’ van konijnen ten behoeve van vleesconsumptie. Ook columniste Anne Fleur Dekker sprak het handjevol actievoerders toe.

Konijnenfokker Wim van Dijk gaf aan de Oostelvoortjes letterlijk niet thuis. Het erf van het bedrijf, door Janssen als 'dierenhel' betiteld, had de familie Van Dijk met rood-wit lint afgezet. Toen Peter Janssen daaroverheen stapte om bloemen ter herinnering aan gedode konijnen achter te laten, klonk een stem vanuit het huis: ‘Hé, weg daar’. Het bleek een zus van Van Dijk. Ze propte de bloemen, nadat de actievoerders in een touringcar vertrokken waren, snel in een vuilniszak.

Volledig scherm
De mokers liggen klaar om de kooien kapot te slaan. © Tom Tacken/BD

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement