Volledig scherm
PREMIUM
Henk Sierdsema bij de poel, die nu al grotendeels droog is komen staan. © Jean Pierre Reijnen

Klimaat in Brabant: De grutto gaat en de exoten komen volgens vogelkenner Henk Sierdsema

SINT-OEDENRODE - De afspraak staat voor 10.00 uur in de ochtend, maar bij aankomst in Vresselsbos/ Hazenputten in Sint-Oedenrode heeft Henk Sierdsema al enkele uurtjes in de natuur achter de rug. Hij toont een foto, die hij bij het krieken van de dag heeft gemaakt. Een kraakhelder plaatje van een kleurrijke ijsvogel, die zich op een paar meter van zijn bankje had neergevlijd op een tak. ,,Mooi hè", glundert hij.

Zo'n ijsvogel laat zich steeds vaker fotograferen, vertelt de Rooise vogelkenner. ,,De ijsvogel kan slecht tegen kou. Strenge winters doen de populatie flink slinken, maar als die uitblijven, groeit het aantal snel. Dat zie je nu gebeuren.”

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.