Volledig scherm
Klaas Otto © anp

Klaas Otto mag van rechter niet vrijkomen

BREDA - Klaas Otto komt voorlopig niet vrij. De rechtbank in Breda oordeelde tijdens de pro-formazitting dat het risico te groot is. Het maatschappelijk belang is groter dan dat van Klaas Otto.' Dat betekent dat Otto tot ten minste 16 december vastzit.

Dan is de volgende zitting gepland. Dat is echter een regiezitting. Zicht op een inhoudelijke behandeling is er dan ook nog niet.

De autohandelaar en oprichter van motorclub No Surrender uit Bergen op Zoom verklaarde voor de rechtbank niets te weten van een bedreiging van de hoofdredactie van het weekblad Panorama. "Big Willem (van Boxtel) zit daarachter. Ik wist niks van dat contract", zei hij over het contract dat moest worden getekend om daarmee een einde te maken aan een serie publicaties.

Louis de Leon, advocaat van Otto, vroeg tijdens de zitting de rechtbank de voorlopige hechtenis op te heffen. Dat er nog helemaal geen zicht op een inhoudelijk behandeling van de zaak is, zou reden moeten zijn om hem te laten gaan, betoogde hij in de rechtbank.

De officier van justitie vond dat een slecht idee. "Hij intimideert getuigen dusdanig dat ze niet durven te verklaren en die potentiële aangevers zodanige schrik aanjaagt dat ze geen aangifte durven te doen. Hij is een beroepscrimineel die leeft van criminaliteit. Hij wordt onder andere verdacht van een aantal afpersingen die gedurende langere periode hebben plaatsgevonden en een zware mishandeling met voorbedachten rade in vereniging. Het OM is ervan overtuigd dat een beroepscrimineel als Klaas O. tot aan het inhoudelijke strafproces in het huis van bewaring moet blijven.”

De rechtbank gaat daar dus in mee. .

Het OM in Breda verdenkt Klaas Otto onder meer van een aanslag met een handgranaat in Halsteren, brandstichting, gijzeling en afpersing.

Lees de tweets van rechtbankverslaggever Pieter van Klinken hieronder terug.