Klaas Dijkhoff komt aan op het Binnenhof.
Volledig scherm
Klaas Dijkhoff komt aan op het Binnenhof. © ANP

Klaas in Den Haag? Da’s altijd handig

Bredanaar Klaas Dijkhoff wordt voorzitter van de grootste fractie in de Tweede Kamer. Dat is best handig voor VVD-fractievoorzitters in West-Brabant, zo’n oude bekende op het Binnenhof.

 ,,Wanneer je het mobiele nummer van Dijkhoff in je broekzak hebt zitten, is de kans dat je wordt afgescheept met een woordvoerder een stuk kleiner’’, zegt Jeroen van den Beemt. 

Gertjan Huismans, VVD-fractievoorzitter in Bergen op Zoom.
Volledig scherm
Gertjan Huismans, VVD-fractievoorzitter in Bergen op Zoom.

De voorzitter van de VVD-fractie in de raad van Roosendaal komt niet dagelijks bij Dijkhoff over de vloer, maar ze weten over en weer wel van elkaars bestaan: ,,En daar zal ik zeker gebruik van maken wanneer er iets in West-Brabant speelt waar wij opgewonden van raken.’’

Ook zijn collega Gertjan Huismans uit Bergen op Zoom zal Dijkhoff zeker bellen als het moet. ,,Of het iets uithaalt is de vraag, maar het is goed om korte lijnen te hebben’’, zegt de liberaal uit de Scheldestad.

Dat die lijntjes werken werd bewezen in 2014, bij de sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris. Huismans: ,,’s Middags had ik minister Henk Kamp al aan de lijn en kort daarna Mark Rutte. Dan kun je als lokaal politicus meteen de urgentie van het probleem aangeven.’’

Quote

Wanneer je het mobiele nummer van Dijkhoff in je broekzak hebt zitten, is de kans dat je wordt afge­scheept een stuk kleiner.

Jeroen van den Beemt, VVD-fractievoorzitter Roosendaal
Dees Melsen, fractievoorzitter van de VVD in Oosterhout
Volledig scherm
Dees Melsen, fractievoorzitter van de VVD in Oosterhout © RAMON MANGOLD

Maar ook voor de komende tijd is het praktisch om een landelijk politicus aan het roer te zien staan van de grootste fractie in een parlement, dat voor een overgroot deel bestaat uit politici die afkomstig zijn uit de Randstad. Van de 150 Kamerleden zijn er 23 afkomstig uit de drie zuidelijke provincies. Noord- en Zuid-Holland hebben er samen 81. 

,,Mensen als Dijkhoff nemen andere problematiek met zich mee naar Den Haag’’, zegt Dees Melsen, VVD-chef in de Oosterhoutse raad. Hij wijst op de discussie over de aanleg van een nieuwe hoogspanningsleiding door West-Brabant. ,,Een Kamerlid uit deze regio leest daarover in de krant. Die weet dat zoiets door de bewoners als een groot probleem wordt ervaren. Hij weet dat zoiets leeft’’, zegt Melsen.

Wat dat betreft heeft hij de Oosterhoutse liberaal ook zijn hoop gevestigd op de kersverse minister van Infrastructuur en Milieu, de in Oisterwijk woonachtige VVD-coryfee Cora van Nieuwenhuizen: ,,Ze rijdt elke dag over knooppunt Hooipolder naar huis. Misschien dat ze met een oplossing komt voor dit verkeersknooppunt, als ze er elke dag in de file staat.’’

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roel Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.