Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Kilometerheffing België levert nu al 140 miljoen euro op

BRUSSEL - De kilometerheffing op de Belgische snelwegen voor vrachtwagens heeft in de eerste vier maanden een krappe 140 miljoen euro opgeleverd. Dat maakte de Vlaamse belastingdienst woensdag bekend.

Helft
De maatregel werd op 1 april ingevoerd. In de periode tot 1 augustus inde de fiscus in totaal 139,5 miljoen euro. „Iets meer dan de helft daarvan is voor rekening van buitenlandse chauffeurs”, zegt Kris De Sagher van de belastingdienst.

Eerder deze week werd al duidelijk dat in de eerste periode ruim 1,7 miljoen euro aan boetes werd uitgedeeld aan truckchauffeurs die de regels overtraden.

Blokkades
De invoering van de kilometerheffing ging gepaard met protest, blokkades en verkeersopstoppingen. In de beginfase was de handhaving vanwege kinderziekten met de zogeheten 'On Board Unit' nog coulant.

Onder meer de Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) had voor uitstel gepleit. De heffing bezorgt de Nederlandse transportsector volgens TLN jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro aan extra kosten.

Drukker
Sinds de invoering van de tolheffing in België is het op de Nederlandse wegen in de grensstreek een stuk drukker geworden. Vervoerders proberen zo om zo veel mogelijk de tolkosten te vermijden.